Vlogger op trein kan rekenen op aangifte Veolia

Een hoop commotie op social media: vlogger Willem (18), die filmde hoe hij en een vriend ‘surfen’ op een rijdende trein, kan rekenen op een aangifte door Veolia. 

Op het betreffende filmpje is te zien hoe de Youtuber samen met vriend Jan enthousiast boven het perron van station Nijmegen Heyendaal op de trein staat te wachten. Dan rolt de Veolia-trein het station binnen. Partner-in-crime Jim zegt nog: ‘Hij stopt echt kut. Dit moeten we echt niet doen.’ Maar Willem zet door. ‘Jawel, jawel, serieus, jawel, kom, kom, kom, pussy, pussy, kom, kom, kom, lukt wel, lukt wel, go.’ Daar gaan ze, over de reling, het dak van het treinstel op, camera’s in de hand. Dan begint de trein te rijden. Een high-five. ‘Holy shit!’ (zie voor verdere bloemlezing en het filmpje het artikel van de Volkskrant).

Willem

Gisteren liet Willem aan Q-Music weten geschrokken te zijn van alle commotie. Maar: “Op YouTube staan veel video’s die een slechte invloed hebben. Dus eigenlijk zou je dan heel YouTube kunnen verwijderen.” Een gevalletje ‘als iedereen in de sloot springt, is het niet zo erg als ik dat ook doe’?

Een boze woordvoerder van de NS laat weten dat op de actie vijftien jaar gevangenisstraf staat volgens artikel 164 Wetboek van Strafrecht, maar hoe groot is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurd? Hoogleraar Strafrecht en Victimology Marc Groenhuijsen ziet dat niet snel gebeuren, zo meldt hij aan Tilburgs universiteitsblad Univers. “Dit is een ontzettend stomme actie, maar er zal geen sprake zijn van strafvervolging die ook maar in de buurt komt van een jarenlange gevangenisstraf. In dit geval komen de heren misschien met een geldboete weg of wordt het afgedaan met een taakstraf.”

Het verhaal krijgt dus ongetwijfeld nog een staartje, al is nog de vraag hoe lang deze zal zijn. Zoals we dat gewend zijn, is de satirische website De Speld er in ieder geval weer als de spreekwoordelijke kippen bij: rond 2020 zal het Nederlandse spoornetwerk vloggervrij zijn.

To be continued…