Vlaamse Julie (23) vermist – verdachte Steve B. bekend

Een zeer nare zaak bij onze Zuiderburen: al enkele dagen zoekt de Belgische politie naar Julie van Espen. De 23-jarige vrouw uit Schilde, zo’n twintig kilometer van de Nederlandse grens, is sinds zaterdagavond vermist. Er is een moordonderzoek gestart.

De masterstudente Internationale betrekkingen en diplomatie aan de Universiteit Antwerpen vertrok zaterdagavond rond 18.30 uur vanuit huis naar vriendinnen in het zuiden van Antwerpen, een fietstocht van een half uur. Toen ze om 21.00 uur nog niet was gearriveerd, sloegen vriendinnen alarm.

De fietsroute loopt langs het Albertkanaal, waar inmiddels spullen zijn gevonden die mogelijk van Julie zijn. Het gaat om een schoen, mobiele telefoon, fietsmandje en kleding. Op een gevonden jas zou bloed zijn aangetroffen en in een prullenbak is haar ov-kaart gevonden. Met duikers en sonars is al gezocht in het kanaal, maar daar is niets gevonden. Ook speurhonden en een helikopter hebben nog geen verdere aanwijzingen opgeleverd.

Wel is een belangrijke getuige aangehouden, zijn beelden werden zondag en maandag verspreid door de Belgische en Nederlandse media. Wat er uit deze verhoren naar voren is gekomen, is nog onbekend.

Signalement: Julie is slank gebouwd, 1,64 meter groot en heeft lange blonde haren. Ze is het laatst gezien met een groene-kaki winterjas en donkergrijze sportschoenen van het merk Adidas. Ze reed op een donkerkleurige damesfiets van het merk Peugeot, met een rieten mandje op het stuur, meldt HLN.

Op internet wordt voorzichtig gesproken over een ‘Belgische Anne Faber’. Zij werd tijdens een regenachtige fietstocht in september 2017 verkracht en gedood door Michael P.

Foto door familie Julie gedeeld op Facebook ter verspreiding signalement.

UPDATE 7 MEI 09.12 UUR: Verdachte Steve B. (39) heeft de moord op Julie bekend, schrijven Vlaamse media. B. werd in 2017 nog tot vier jaar cel veroordeeld voor verkrachting, maar de man werd niet onmiddellijk aangehouden. De vader van Steve B. zegt in HLN dat hij “iedereen, van parket tot psychiater” gewaarschuwd heeft voor zijn zoon. “Ik wist dat dit eens zou gebeuren.”

UPDATE 6 MEI 17.49 UUR: Het lichaam van Julie is maandagmiddag gevonden in het Albertkanaal. De belangrijke getuige wordt mogelijk aangemerkt als verdachte. Lees daarvoor ‘Politie shopte fietsmand van Julie uit foto verdachte (39)’.