Vlaamse echtscheidsadvocaat doodgeschoten, dader nog op de vlucht

Een Vlaamse echtscheidingsadvocaat is zaterdag overleden tijdens een schietpartij. Haar 22-jarige zoon raakte hierbij gewond door drie kogels in zijn schouder.

Claudia van der Stichelen (58) werd rond 13.20 uur neergeschoten voor haar kantoor in het Belgische Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen), vlakbij Gent. De schutter sloeg op de vlucht, hij is nog niet gevonden. Vermoedelijk is hij een ex van een cliƫnt van de advocaat. Inmiddels is er een robotfoto van de nog naamloze man verspreid. Volgens de laatste berichtgeving had de man zijn actie zorgvuldig voorbereid en stond er een vluchtauto klaar.

Peter Callens, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies, heeft op LinkedIn zijn medeleven betuigd. Verder schrijft hij: “Het toont aan dat ons beroep gevaarlijk geworden is en dat advocaten kwetsbare doelwitten zijn. Het is helaas niet de eerste keer dat advocaten aangevallen worden omdat zij advocaten zijn. Nu gebeurt het met fatale afloop. Die kwetsbaarheid moet erkend worden, maar mag nooit aanvaard worden.”

Geweld tegen advocaten

Ook in Nederland is geweld tegen advocaten geen onbekend fenomeen. Zo werd in september 2017 een vrouwelijke advocaat uit Zoetermeer slachtoffer van een steekpartij in haar eigen kantoor. Het leidde uiteindelijk tot een faillissement van het advocatenkantoor. Twee jaar later, in september 2019, werd strafrechtadvocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten in Amsterdam. In 2020 vonden kort achter elkaar twee incidenten plaats: in juli van dat jaar raakte straf- en familierechtadvocaat Anjana Bissumbhar gewond nadat ze door een verdachte werd aangevallen in diens cel in Almere. Ruim een week later werd het kantoor Kuijpers & Nillesen Advocaten in Amsterdam beschoten. Daarbij vielen geen gewonden.