Virtual reality in de rechtbank en collegezalen

De virtual reality-bril is voor het eerst gebruikt bij de rechtbank van Limburg. Het Openbaar Ministerie (OM) kan daar vanaf heden 3D-opnamen gebruiken tijdens rechtszaken. Virtual reality moet in de toekomst ook rechtenstudenten gaan helpen in voorbereiding op de rechtbank. De Vrije Universiteit Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen zullen in februari 2019 starten met de pilot PleitVRij.

Door Donny Buisman

De nieuwe techniek is onlangs door het OM geïntroduceerd aan de Limburgse rechtbank en advocaten en zal voorlopig alleen in Limburg worden gebruikt. De virtual reality-bril zal vooral geschikt zijn voor moordzaken. Met deze bril kan de rechter, officier van justitie of advocaat de plaats delict nogmaals rustig bekijken. Met verschillende technieken kunnen bijvoorbeeld ook kogelbanen virtueel worden geïllustreerd. Tevens kunnen de beelden aangepast worden, zodat bloedsporen niet getoond hoeven te worden om zo de nabestaanden te ontzien.

Het is nog niet duidelijk hoe en op welk moment in de procedure de bril precies zal worden gebruikt. Het is denkbaar dat de bril alleen in aanloop naar een zitting wordt gebruikt omdat wordt gevreesd dat de bril tijdens een zaak veel tijd in beslag zal nemen. Door de bril alleen in aanloop naar de zitting te gebruiken, hoeft de zitting niet onderbroken te worden.

De Vrije Universiteit Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een virtuele rechtbank, waarin allerlei verschillende rechtszaken aan bod komen door gebruik van een virtual reality-bril. Het project PleitVRij kreeg onlangs een subsidie toegekend van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. VU-docent Pleitvaardigheden Hedwig van Rossem hoopt dat deze virtuele rechtbank een stuk stress kan wegnemen als de studenten in het echt moeten gaan pleiten.