Vier interessante uitspraken over cryptovaluta

Virtual reality brillen in de rechtszaal, diefstal van voorwerpen in videogames; juridische ontwikkelingen in het digitale tijdperk volgen elkaar in rap tempo op. Ook digitaal geld is zo’n ontwikkeling; rechtspraak.nl bevat langzaamaan steeds meer uitspraken op dit gebied. Vier voorbeelden over cryptovaluta.

Witwassen

In februari van dit jaar sprak de advocaat-generaal zich uit in een zaak over het witwassen van ruim één miljoen euro, onder meer door verduisterde geldbedragen om te zetten in bitcoins. Bij de bespreking komt uitgebreid aan bod hoe de ‘mining’ (het produceren) van bitcoins werkt en hoe bitcoins van eigenaar kan wisselen. Een aanrader voor iedereen die nog niet zo bekend is met deze materie. De gehele conclusie lees je hier.

Diefstal

Het tweede voorbeeld doet denken aan het arrest Runescape, waarin virtuele voorwerpen in een game werden gestolen. In deze zaak, die speelde bij de Rechtbank Midden-Nederland in januari van dit jaar, werden bitcoins en altcoins gestolen van een verkoper (verweerder) voordat hij ze aan de koper (eiser) kon leveren. Daarom wilde de koper de overeenkomst ontbinden. Opvallend in deze zaak is echter dat de verkoper stelde dat de koper wist wie de bitcoins en altcoins had gestolen. Volgens de rechtbank is ontbinding daarom voor nu niet gerechtvaardigd, maar zal de verkoper nog wel moeten aantonen dat de koper inderdaad weet wie de diefstal heeft gepleegd. Wordt dus vervolgd.

De verzamelnaam voor alle soorten cryptovaluta, met uitzondering van bitcoins, is altcoins.

Nepadvertenties

In september vorig jaar vroeg John de Mol aan de rechter om alsnog uitspraak te doen in een zaak tegen Facebook over nepadvertenties op het sociale netwerk waarin De Mol bitcoinproducten aanprijst. De rechter had de twee partijen eerder gevraagd om er onderling uit te komen, maar dat was niet gelukt. Twee maanden later, in november, bepaalde de rechter in een kort geding dat Facebook nu en in de toekomst nepadvertenties waarin De Mol bitcoins of andere cryptovaluta aanprijst, moet weren. Het complete vonnis lees je hier.

Handel in drugs

In de laatste zaak uit juli 2019 staan cryptovaluta in relatie tot een ander relatief nieuw digitaal fenomeen: handel in hard- en softdrugs via het darkweb. De drugs werden gedurende een langere periode vrijwel dagelijks per gewone post verstuurd naar afnemers in meer dan veertig verschillende landen. Betaalmiddel: cryptovaluta. Dat resulteerde in de verkoop van zo’n vijfhonderd kilo drugs in een tijdsbestek van ruim drie jaar. De strafeis voor de leider van de groep betrokken mannen: een gevangenisstraf van zeven jaar onvoorwaardelijk en in een afzonderlijk vonnis een ontnemingsvordering van ruim een miljoen euro. Meer daarover lees je in de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.