Verzorgsters terecht ontslagen voor het laten snuiven van poedersuiker door demente vrouw

Twee verzorgsters hebben een demente vrouw voor de grap een ‘lijntje’ laten snuiven en zijn daardoor op staande voet ontslagen. De verzorgsters hebben hun ontslag aangevochten bij de kantonrechter, maar vingen bot.

Door Noortje Figee

De verzorgsters, van 26 en 59 jaar, lieten aan de demente vrouw zien hoe zij poedersuiker snoven alsof het cocaïne was. Vervolgens moedigden zij de vrouw aan dit ook te doen en legden dit op film vast. Drie collega’s zagen het gebeuren en vertelden dat de verzorgsters het filmpje ook aan anderen lieten zien. De demente vrouw was door het incident verdrietig, aangeslagen en ze voelde zich uitgelachen.

Lolletje

Volgens de verzorgster die de poedersuiker snoof, was het bedoeld als ‘lolletje’. Zij ging naar de rechter om haar baan terug te krijgen of een ontslagvergoeding van € 38.000 te ontvangen. Ook eist ze een vergoeding voor imagoschade, omdat haar werkgever aan een potentiële nieuwe werkgever afgeraden heeft haar aan te nemen.

De andere verzorgster, die het filmpje had opgenomen, zei spijt te hebben en had het niet zo bedoeld. Ook zij wilde graag haar baan terug of een ontslagvergoeding krijgen.

Uitspraak

Beide verzoeken zijn afgewezen door de rechter. Naar het oordeel van de rechter hebben de beide verzorgsters laten blijken zich onvoldoende bewust te zijn van de kwetsbaarheid van de doelgroep waarmee zij werkten.

Dat de eerste verzorgster geen kwade intenties had en het gewoon een lolletje was, vormt geen rechtvaardiging voor haar gedrag. Volgens de rechter onderstreept het eerder dat de verzorgster zich onvoldoende bewust was van haar verantwoordelijkheden.

Hetzelfde geldt voor de andere verzorgster, die overigens door het filmen het risico heeft genomen dat de beelden verder verspreid kunnen worden.