Verplichte vegan opties in Portugal

Goed nieuws voor de veganisten in Portugal: in alle door de overheden gefinancierde eetgelegenheden moet minimaal één maaltijd zonder dierlijke producten worden aangeboden.

Door Liza Ovsyanko

Dit komt door een aangenomen wetsvoorstel door het Portugese parlement naar aanleiding van een petitie van het Portugees Vegetarisch Genootschap (PVG). Voortaan kan men in scholen, universiteiten, ziekenhuizen en gevangenissen altijd rekenen op een veganistische maaltijd.

Het PVG startte in 2016 een petitie waarbij meer dan 15.000 handtekeningen werden verzameld. Het doel van de petitie was om publieke eetgelegenheden te verplichten om minimaal één veganistische maaltijd op het menu te plaatsen. Het leidde tot een wetsvoorstel dat door een grote meerderheid van het parlement werd gesteund.

PVG-woordvoerder Nuno Alvim noemt de wet een grote doorbraak in Portugal, omdat dit de eerste keer is dat een wet specifiek veganisme aanhaalt. Op deze manier worden er volgens hem verscheidene dieetopties aangeboden en worden mensen gestimuleerd om een keer een vega-optie te kiezen. Daarbij stelt parlementslid André Silva dat de wet niet zal leiden tot zwaardere financiële lasten voor de overheid. Maaltijden zonder vlees zijn volgens hem goedkoper om te produceren dan maaltijden met vlees.

Niet in alleen in Portugal is de overheid bezig met het terugdringen van vleesconsumptie. In Duitsland besloot het Ministerie van Milieu om geen vleesproducten op hun afdeling te consumeren. In Japan wordt er bij twee overheidsdiensten een regulier vegetarisch menu aangeboden in de bedrijfskantine.