Verplichte sluitingstijd restaurants houdt in Duitsland geen stand – ook kort geding in Nederland

In Duitsland is de opgelegde sluitingstijd van 23.00 uur voor restaurants van tafel geveegd door een rechter in Berlijn. Hij oordeelde dat de verplichte sluitingstijd juridisch niet te onderbouwen is en bovendien geen belangrijke bijdrage levert aan de bestrijding van het coronavirus.

De uitspraak volgt in een kort geding, aangespannen door elf restauranteigenaars, meldt De Telegraaf. Zij waren het niet eens met de opgelegde sluitingstijd. Volgens de betreffende rechter toonden de Duitse gezondheidsautoriteiten aan de verplichte vroegere sluiting geen extra voordeel oplevert naast de al bestaande maatregelen rondom hygiëne en de hoeveelheid gasten.

Buurlanden

Duitsland lijkt daarmee Frankrijk te gaan volgen; ook hier gaan cafés en bars dicht, maar mogen restaurants openblijven. In België zijn sinds 16 oktober alle restaurants en cafés voor vier weken gesloten. Net als in Nederland geldt daar een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20.00 uur. Ook komt er een ‘nachtklok’ tussen 00.00 uur en 05.00 uur.

Kort geding

Inmiddels laat de Nederlands horeca ook van zich horen. Zo’n dertig horecazaken stappen dinsdag naar de rechter in Den Haag om de sluiting van cafés en restaurants aan te vechten. Ze zeggen niets meer te snappen van het beleid en willen zo snel mogelijk weer open, aldus het AD.

Lees ook: ‘Online onderwijs werkt kansongelijkheid in de hand’