Ondanks het feit dat heel Nederland steeds vaker zijn pinpas trekt, steekt het kabinet middels een nieuw wetsvoorstel een stok achter de deur om contant geld bereikbaar te houden. Eelco Heijnen, minister van Financiën, diende in maart een wetsvoorstel in waarin banken verplicht worden om binnen iedere straal van vijf kilometer een werkend geldautomaat te hebben.
De minister van Financiën heeft hier diverse redenen voor. Zo is er nog steeds een grote groep Nederlanders die moeite ondervindt met het nieuwe digitaal bankieren. Vooral ouderen geven doorgaans de voorkeur aan het afrekenen met contant geld. Zij kunnen hun weg niet vinden in de geavanceerde digitale wereld van banken. Daarnaast vindt Heijnen het belangrijk dat Nederland ten tijde van een pinstoring zijn dagelijkse gang van zaken voort kan zetten. Contant geld moet daarom toegankelijk blijven voor alle Nederlanders.
Afspraken tussen banken
De afgelopen jaren verdwenen steeds meer geldautomaten uit het straatbeeld. Door de afname van belangstelling voor contant geld verwijderen banken steeds vaker automaten. Het kost banken jaarlijks een hoop geld om de automaten van onderhoud te voorzien en pinstoringen op te lossen. Een aantal jaren geleden hebben de drie grootste banken besloten om de dienstverlening van geldautomaten gezamenlijk uit handen te geven aan Geldmaat. In plaats van drie verschillende geldautomaten van ING, ABN AMRO en Rabobank, kan iedereen nu gebruikmaken van de geldautomaat van Geldmaat, ongeacht de bank waar de consument klant bij is.
Om voldoende geldautomaten te garanderen, zijn er nu enkel afspraken tussen banken onderling om in elke straal van vijf kilometer een geldautomaat te hebben. Deze afspraken worden binnenkort dus ook wettelijk vastgelegd. Op dit moment lukt dit bijna overal. Enkel in bepaalde buitengebieden bevindt zich niet binnen elke vijf kilometer een geldautomaat. Dit zijn vaak gebieden waar men zo afgelegen ligt, dat het dichtstbijzijnde dorp verder dan vijf kilometer is. Het is nog onbekend of de nieuwe wet rekening gaat houden met dergelijke gevallen.
Het verdwijnen van contant geld
Mensen hoeven zich geen zorgen te maken over het verdwijnen van contant geld, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Het kabinet moedigt winkeliers en gemeenten aan om contant geld te allen tijde te accepteren. De Wet chartaal betalingsverkeer moet ervoor gaan zorgen dat de acceptatie van contant geld wettelijk verankerd en gehandhaafd wordt.