Veroordeling in zaak Anne Faber blijft in stand

De veroordeling van Michael P. voor de verkrachting, vrijheidsberoving en het doden van Anne Faber blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Anne verdween in september 2017 tijdens een fietstocht in de bossen van  Soest. Na dertien dagen onzekerheid werd haar lichaam gevonden na een verklaring van haar verkrachter en doder: Michael P.

De vermissing kreeg veel media-aandacht, net als de rechtszaken die daarop volgden. De rechtbank en het hof oordeelden hetzelfde: de rechters achtten bewezen dat P. zijn slachtoffer had verkracht, haar van haar vrijheid had beroofd en uiteindelijk gedood.

Lees ook: Vernietigend rapport over zaak Anne Faber

Strafvermindering

De aanhouding van P. verliep niet vlekkeloos: er werd geweld gebruikt waardoor hij schouderletsel opliep, gedreigd met de inzet van een politiehond en P. werd niet op zijn zwijgrecht gewezen. Het hof stelde vast dat daarmee de rechten van P. waren geschonden en dat dit een onherstelbaar vormverzuim betrof, maar verbond hier geen gevolgen aan voor de strafoplegging. Het vormverzuim zou er volgens het hof namelijk niet toe hebben geleid dat het recht op een eerlijk proces werd geschonden. Het hof legde P.  uiteindelijk een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs op.

In cassatie dienden de advocaten van P. verschillende klachten in, waaronder dat het hof ten onrechte geen strafvermindering had toegepast ten gevolge van het eerdergenoemde vormverzuim. De Hoge Raad ging daarin mee: er moet bij een onherstelbaar vormverzuim namelijk niet alleen worden gekeken of het recht op een eerlijk proces is geschonden, maar ook naar ander voldoende ernstig nadeel van de verdachte, zoals toegebracht ernstig letsel. Het vormt volgens de Hoge Raad tegelijkertijd geen reden om de strafzaak terug te wijzen naar het hof om de zaak opnieuw te behandelen.

Lees ook: Rechters leggen meer tbs op na zaak Anne Faber

Daarmee wordt de straf van Michael P. definitief, al haalt de Hoge Raad daar nog vier maanden vanaf vanwege het toegebrachte letsel tijdens zijn aanhouding. Daarmee blijft er 27 jaar en 8 maanden gevangenisstraf over. De tbs-maatregel blijft ongewijzigd in stand.

Strafrechtelijk onderzoek

Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. naar het optreden van de politie rond de aanhouding van P. Het hof Amsterdam heeft op 17 juli 2019 dat onderzoek gelast in een zogenoemde artikel 12-procedure. Dit heeft verder geen betekenis voor de nu afgesloten strafzaak tegen Michael P.

Over deze zaak is een boek verschenen: Anne: kroniek van een zoektocht