Vernietigend rapport over zaak Anne Faber

Michael P. werd niet behandeld voor gepleegde zedenmisdrijven, hij kreeg te snel te veel vrijheden en er schortte het nodige aan de communicatie tussen betrokken instanties. Dat staat in de rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Inspectie Justitie & Veiligheid (JenV) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de zaak Anne Faber.

De rapporten kwamen donderdagochtend naar buiten. Daaruit blijkt dat zowel de gevangenis in Vught als de Forensisch Psychiatrische Afdeling Utrecht grove fouten hebben gemaakt met betrekking tot het detentietraject van de 28-jarige P. Hij zat een celstraf van elf jaar uit voor het bruut verkrachten van twee minderjarige meisjes in 2010, maar de nadruk van zijn behandeling lag op zijn agressie- en drugsproblemen in plaats van op de zedendelicten. Ook toen hij later in een psychiatrische kliniek in Den Dolder zat, waar hij werkte aan zijn terugkeer in de samenleving, werd hij niet behandeld voor zijn zedenproblematiek. Enerzijds voerde de kliniek hier geen goede risicobeoordeling uit, anderzijds wilde P. niet dat de gevangenis in Vught de informatie over zijn zedenverleden zou overdragen.

In de kliniek kreeg P. al snel veel vrijheden. Te snel, zo blijkt uit het rapport. Zo mocht hij ruim een maand na aankomst in de kliniek al op onbegeleid verlof. Ook blijkt dat onvoldoende werd gecontroleerd of hij afspraken nakwam. Verlof werd niet altijd voorgelegd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid en zowel het Openbaar Ministerie als Reclassering Nederland werden onvoldoende betrokken bij besluiten.

Tekortgeschoten

Minister Dekker van Rechtsbescherming geeft toe dat de overheid is tekortgeschoten tijdens het detentieverloop van Michael P.: ‘Deze conclusies zijn glashelder en schetsen een pijnlijk beeld.’ Naar aanleiding van de bevindingen van de onderzoeken neemt Dekker verschillende maatregelen, waaronder het niet meer overplaatsen van gedetineerden naar een kliniek als zij geen volledige openheid van zaken willen geven.

Onthutst

De familie van Anne Faber heeft geschokt gereageerd op de inhoud van de rapporten. ‘Onthutsend is het dat P. zelf kon bepalen over welke informatie zijn behandelaars met betrekking tot zijn zedenverleden konden beschikken.’

Michael P. werd in juli 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten, van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber in september 2017. De rechtbank beschreef hem als een ‘gewetenloze, niets ontziende man’.

Lees ook: Rechters leggen meer tbs op na moord Anne Faber

Downloads: