‘Vermijden berechting is gevaar voor mensenrechten’

Als Nederland geen actie onderneemt om IS-strijders een eerlijk proces te geven, dan zal hen hetzelfde te wachten staan als de gevangenen die in Guantánamo Bay jarenlang zonder proces hebben vastgezeten. Dat stelt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops. 

Door Bo Geurts

Landen zouden het opnemen en berichten van IS-strijders vermijden door de vrees voor aanslagen, zo ook Nederland. De UvA-hoogleraar en advocaat ziet deze vermijdende opstelling als een gevaar voor de mensenrechten in onze rechtsstaat.

Volgens Knoops dient Nederland verantwoordelijkheid te nemen voor de Nederlandse gevangenen in kampen in IS-gebied. De Geneefse Conventie geeft namelijk aan dat vijanden een eerlijk proces moet worden geboden. De eventuele politiek ongewenste gevolgen na een berechting nemen de uitvoering van internationaal recht niet weg, aldus Knoops.

Vooralsnog is de regering niet actief bezig met het terughalen en berechten van IS-strijders. Wel onderzoekt de regering, zoals eerder beschreven, de mogelijkheid om Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen terug te laten keren.