Verlies voogdij na YouTube-prank

De kinderen beschuldigen van rotzooi die de ouders zelf hebben gemaakt, de vader die doet alsof hij de Xbox van zijn zoon met een hamer kapotslaat; een reeks filmpjes waarbij het Amerikaanse echtpaar achter het YouTube-kanaal ‘DaddyOFive’ op sadistische wijze hun kinderen voor de gek houdt (vaak tot tranen toe), leidt wellicht tot het verlies van de voogdij over de twee kinderen.

Op last van de rechter zijn de kinderen tijdelijk ondergebracht bij hun biologische moeder. In een video noemt ze het ‘hartverscheurend en verontrustend om te zien dat mijn kinderen worden mishandeld’. Tegen Amerikaanse media sprak ze van een pittige voogdijstrijd met Martin over de kinderen. De moeder zou haar zoon voor het laatst hebben gezien in 2014, haar dochter in 2015. Dat meldt de Volkskrant.

Het YouTube-kanaal van Michael en Heather Martin telt ruim 750.000 volgers en hoewel de filmpjes ‘grappig’ bedoeld zijn, zijn ze duidelijk niet pedagogisch verantwoord. Zo wordt in een van de filmpjes een echt pistool op de negenjarige zoon Cody ericht. Hoewel het stel zich eerst verdedigde door te stellen dat het ging om onschuldig vermaak, hebben de twee inmiddels spijt betuigd in een filmpje.

De rechter besloot donderdag dat de kinderen voorlopig bij hun biologische moeder blijven. Het stel is inmiddels gestopt met de filmpjes en beschrijft het gebeuren als ‘de ergste week van ons leven’, zo meldt RTL Nieuws. Michael vertelde daarnaast aan ABC News dat hij alleen maar wilde dat zijn kinderen trots op hem zouden zijn. ‘Sommige kinderen hebben een vader die advocaat is, of dokter. Ik ben dat allemaal niet, ik dacht dat ze me als held zouden zien als ik beroemd zou worden.’