‘Verkoop tabak in tankstations en supermarkten moet worden teruggebracht naar nul’

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het plan om de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten komend jaar af te bouwen tot nul. CDA en ChristenUnie zijn met deze motie gekomen tijdens een debat over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten. Een wettelijke verplichting wanneer winkels niet luisteren, is hun stok achter de deur.

Door Rose-Marie Mühren

Momenteel is de branche nog bezig met het invoeren van een uitstalverbod voor sigaretten. Per 1 juli moeten supermarkten tabakswaren namelijk uit het zicht van hun klanten houden. Een Kamermeerderheid wil nu ook dat de staatssecretaris van Volksgezondheid de verkoop van tabaksproducten naar nul afbouwt.

De Tweede Kamer nam eerder al een motie aan die eist dat het aantal verkooppunten vóór 2022 ‘substantieel’ teruggebracht moet worden. Het is de bedoeling dat tabakswaren in de toekomst alleen nog in speciaalzaken te koop zijn. CDA’er Anne Kuik heeft aan het AD laten weten dat het echt niet meer van deze tijd is om levensmiddelen en tabakswaren op dezelfde plek te verkopen. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie voegt hieraan toe dat supermarkten, tankstations en boekhandels verantwoordelijkheid moeten nemen in het belang van de gezondheid van de jongeren. De PvdA vindt het voorstel nog niet ver genoeg gaan. De SP wil zelfs een vergunningstelsel invoeren voor de verkoop van tabak.