Vergeten in te checken? Geen probleem!

Vanaf 1 april komend jaar gaat de boete voor zwartrijden van 35 euro naar 50 euro. Deze maatregel wordt genomen om zwartrijden minder aantrekkelijk te maken. Sharon Dijksma (nieuwe) staatssecretaris van Infrastructuur heeft hierover overeenstemming bereikt met de verschillende vervoerders. Met de verhoging zijn een aantal regels gemoeid, die gunstig uitpakken voor studenten.

Door Bram de Jong

De verhoging is beperkt gebleven tot 50 euro. Dit heeft te maken met de toename van agressie tegen het openbaar vervoer personeel, hetgeen afgelopen jaar meer dan eens in het nieuws kwam. Eerder stond een verhoging naar 70 euro op het programma, maar omdat deze – bijna verdubbeling van het huidige bedrag – mogelijk meer agressie opwekt, is uiteindelijk voor het iets lagere bedrag van 50 euro gekozen.

Niet alleen de hoogte van de boete wordt aangepast. Vanaf 1 april kunnen studenten met een ‘vrij reizen’-abonnement opgelucht ademhalen wanneer zij zijn vergeten in te checken en vervolgens worden gecontroleerd door de conducteur. Nu krijgen studenten soms, ondanks het feit dat zij vrij mogen reizen (doordeweeks of in het weekend), alsnog een boete, wanneer blijkt dat zij met hun OV-chipkaart niet hebben ingecheckt. In veel gevallen kan hier op dit moment al wel succesvol bezwaar tegen worden gemaakt. Vanaf 1 april is dat dus niet meer nodig, nu vanaf deze datum voornoemde situatie niet meer onder ‘zwartrijden’ valt.

Niet alleen studenten profiteren van de veranderingen die vanaf 1 april 2016 worden doorgevoerd. De abonnementen die behoren tot de categorie waarbij geen boetes meer worden gegeven bij niet inchecken, zijn: ov-jaarabonnement/ov-vrij, NS-abonnement Altijd Vrij, Weekend Vrij en Dal vrij.

Verandering is dus op komst, maar blijf de komende maanden nog even scherp bij de incheckpaaltjes.