Verenigde Staten stappen uit VN-Mensenrechtenraad

‘De VN-Mensenrechtenraad is een beerput van politieke vooroordelen,’ zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley dinsdag in Washington. Tijdens een persconferentie aldaar werd bekend dat de Verenigde Staten uit de raad stappen.

Volgens Haley zitten er veel landen in de raad die mensenrechten schenden, zoals China, Cuba en Congo. De dreiging van het vertrek is niet nieuw, de Verenigde Staten roepen al langer op tot verbetering. ‘Helaas is duidelijk dat met onze oproep tot hervorming niets is gedaan,’ zei Haley.

Of dit het enige motief is, is de vraag. President Trump ligt momenteel onder vuur over zijn mensenrechtenbeleid, meer concreet het zerotolerancebeleid bij de Mexicaanse grens, waarbij gezinnen systematisch worden gescheiden. ‘Een gewetenloos beleid,’ volgens de VN.

Zeid Ra’ad Al Hussein (Jordanië), de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, noemt de beslissing van de VS om te vertrekken in een tweet een stap achteruit en ‘disappointing, if not really surprising, news’.

‘Dit zat eraan te komen,’ aldus Amerika-deskundige Willem Post woensdag in het NOS Radio 1 journaal. ‘Het is triest, want de VS geldt al decennialang als hoeder van het internationaal recht. De vrouw van voormalig president Franklin Roosevelt, Eleanor, was de drijvende kracht achter de Universele Verklaring van de Rechten voor de Mens, en daarmee de VN.’

Nederland maakte van 2015 tot en met 2017 deel uit de van de Mensenrechtenraad en wil in 2020 weer toetreden. De raad bestaat uit een steeds wisselende samenstelling van 47 landen, die voor een termijn van drie jaar worden gekozen.