Verdwijning 43 Mexicaanse studenten uitgeroepen tot ‘staatsmisdaad’

In de Zuid-Mexicaanse staat Guerrero verdwenen in september 2014 43 studenten van de lerarenopleiding in de plaats Ayotzinapa. Later is nooit duidelijk geworden wat er met de ’43 van Ayotzinapa’ is gebeurd. Onlangs heeft de waarheidscommissie na jaren geoordeeld dat de verdwijning een ‘staatsmisdaad’ is en mogelijk werd gemaakt door onder andere de Mexicaanse politie en het leger.

Staatssecretaris voor Mensenrechten Alejandro Encinas geeft aan dat de kans heel klein is dat de studenten nog in leven zijn. Het motief voor de verdwijning is nog altijd onduidelijk. Tot op heden zijn slechts drie lichamen gevonden en geïdentificeerd. Volgens de Mexicaanse regering zijn de studenten overgedragen aan een lokale bende nadat de lokale agenten ze hadden verward met bendeleden. Hierop ontstond veel kritiek.

Schone lei

Andrés Manuel López Obrador heeft na zijn intreden in 2018 een waarheidscommissie ingesteld die de verdwijning moest onderzoeken. Het eindrapport is afgelopen vrijdag verschenen. Er is geconcludeerd dat lokale agenten wel degelijk samenwerkten met criminele bendes om studenten te laten verdwijnen én dat autoriteiten op federaal en nationaal niveau ook betrokken waren.