Verbod op rookruimtes in horeca per april 2020 van kracht

Rookruimtes in de horeca moeten voor 1 april 2020 verleden tijd zijn. Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april 2020 gehandhaafd, aldus staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid). Een uitspraak in de rechtszaak van Clean Air Nederland (CAN) tegen de Nederlandse Staat leidde ertoe dat het verbod naar voren wordt gehaald. Aanvankelijk was het kabinet namelijk van plan om per juli 2022 de rookruimtes in de horeca te sluiten.

Door Rose-Marie Mühren

CAN vindt dat het uitzonderingsbeleid haaks staat op een overeenkomst van de mondiale gezondheidsorganisatie WHO over het bestrijden van tabaksgebruik, een verdrag waar Nederland een handtekening onder heeft gezet. Hierin kreeg CAN gelijk. De Hoge Raad besliste dat rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden per direct verboden zijn.

Blokhuis was van mening dat aanpassingen niet van de ene op de andere dag doorgevoerd zijn, waardoor hij besloot het verbod niet meteen te handhaven. Samen met onder meer de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft Blokhuis de nieuwe datum op 1 april 2020 vastgesteld. Hij schrijft in zijn Kamerbrief dat horecagelegenheden zo ook langer te tijd hebben om met de gemeenten na te denken over hun aanpak.

De voorzitter van CAN, Tom Voeten, acht de handhaving vanaf het voorjaar van 2020 te laat. Hij vindt het schandalig dat een staatssecretaris op deze wijze omgaat met een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalde dat het verbod met onmiddellijke ingang moet gelden.

Een overtreding op onderhavig verbod levert een boete van 600 euro op. Als inspecteurs een horecagelegenheid vaker betrappen op het negeren van het verbod, riskeert die gelegenheid een boete die kan oplopen tot 4.500 euro.