Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en- maaltijdverpakkingen

Om het aantal plasticafval te verminderen worden vanaf 2023 maatregelen genomen. Dit schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Door Özge Tatar

De Europese Single-Use Plastics Richtlijn vereist dat Europese lidstaten maatregelen nemen om plastic afval te verminderen. Eerder heeft Nederland maatregelen genomen, zoals het verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten (o.a. rietjes, roerstaafjes), statiegeld op kleine plastic flesjes en het verbod om gratis plastic tasjes te verstrekken. Deze maatregelen hebben een positief effect gehad op de hoeveelheid plastic afval. Om deze daling door te zetten heeft staatssecretaris Heijnen onlangs in een brief aan de Tweede Kamer laten weten om nadere maatregelen te nemen. De hoeveelheid plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid moet meer naar beneden, want alleen in Nederland worden al elke dag 19 miljoen plastic bekers en- maaltijdverpakkingen weggegooid. Er komt daarom per 2024 een verbod op plastic verpakkingen zoals wegwerpbekers, bestek en maaltijdverpakkingen op kantoor, in de horeca en op festivals.

Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plekke en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plekke wordt herbruikbaar servies het uitgangspunt. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine. Op deze maatregel wordt een uitzondering gemaakt voor zorginstellingen. Ook wanneer het echt nodig is kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic producten te blijven gebruiken, voor zover minimaal 75% daarvan wordt ingezameld voor hoogwaardige recycling.

Verbod op gratis koffiebekers to go per juli 2023

Daarnaast komt een verbod op het verstrekken van gratis koffiebekers to go. Voor consumptie onderweg en afhaal moet al per juli 2023 betaald worden voor plastic wegwerpbekers en- maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de drank of maaltijd. Dit geldt ook voor de op dit moment gebruikte papieren bekers, omdat in deze bekers een laagje plastic zit. Ondernemers zijn vrij om een prijs te bepalen voor deze plastic bekers en- verpakkingen. Wel moeten ondernemers herbruikbare alternatieve aanbieden voor dranken en maaltijden die ter plekke worden bereid.