Verbod om slippers te dragen en elf andere bijzondere wetten

Volgens diverse media wordt het dragen van slippers in de Italiaanse toeristische regio Cinque Terre binnenkort verboden. Onjuiste schoenen kunnen een boete opleveren tussen de vijftig en 2.500 euro.

Reden voor de maatregel is het aantal verwondingen dat toeristen oplopen bij het maken van wandelingen in de omgeving. De paden tussen de dorpen zijn erg oud en soms moeilijk begaanbaar. Gewonde mensen moeten vaak met een helikopter uit het park worden gehaald, licht parkdirecteur Patrizio Scarpellini toe. “Het probleem is dat veel toeristen de wandelingen onderschatten en denken dat ze nog op het strand zijn.”

Bijzondere wetten en regels

Italië is niet het enige land dat regelgeving rondom slippers opstelt. In Frankrijk is autorijden met flipflops en soortgelijk schoeisel al tijden verboden (net als in Italië overigens). Word je betrapt, dan levert dit een boete van 75 euro op.

Een greep uit nog meer bijzondere wetten en regels:

  • In Swaziland is het een heks verboden om op haar bezem hoger dan honderdvijftig meter te vliegen. Dat je schoonmoeder het maar weet.
  • In Staphorst (art. 2:65b APV) en Urk (art. 2.9a APV) is het verboden om in het openbaar te vloeken, tenzij hiermee gevoelens of gedachten worden geopenbaard.
  • In Groot-Brittannië is het verboden om een postzegel met een afbeelding van de koning of koningin ondersteboven te plakken. Ook apart: het is personen bij wet verboden te overlijden in de Britse parlementsgebouwen.
  • Bijna alle gemeenten in Nederland handhaven het zogenaamde sprokkelverbod. Het is verboden mos, paddenstoelen of zelfs een gevallen eikeltje te rapen en mee te nemen.
  • In het Amerikaanse North Carolina mag een bingo spel niet langer dan vijf uur duren. Daarnaast is het in Idaho verboden om valse tanden schoon te maken in een drinkfontein.
  • In de provincie Flevoland mag je niet op de stoep krijten.
  • In Israël moet je een vergunning hebben om te fietsen.

Lees ook: Top vijf vreemdste boetes in het buitenland