In juli van dit jaar is naar voren gekomen dat het Vaticaan juridische stappen zou gaan ondernemen wegens financiële misdrijven. Het Vaticaan heeft nu een tiental mensen aangeklaagd, waaronder een kardinaal. Dit is voor het eerst in de moderne geschiedenis van het Vaticaan.
Door Jessie van Meerkerk
Tien mensen van het Vaticaan staan in oktober terecht voor financiële misdrijven. Onder hen bevindt zich een ex-kardinaal en de voormalige top van de Financiële Informatie Autoriteit (AIF). De AIF is opgericht door paus Benedictus XVI, die deze functie van 2005 tot 2013 bekleedde. Er hing een slecht imago rond het Vaticaan en zijn financiën. Paus Benedictus XVI wilde daarom toewerken naar financiële transparantie en richtte deze financiële toezichthouder op.
Vastgoedinvestering
Achteraf bleek echter in 2014 al dat de financiële situatie niet zo transparant was als dat deze zou moeten zijn. Het staatssecretariaat van het belangrijkste bestuursorgaan binnen de Romeinse Curie (het bestuur van de paus) had ruim tweehonderd miljoen dollar geïnvesteerd in de renovatie van een oude opslagruimte. Het was de bedoeling deze loods om te toveren in appartementen. Het geld was echter afkomstig van de Sintpieterspenning; een jaarlijkse vrijwillige bijdrage die bestemd is voor liefdadigheidsactiviteiten.
De opbrengsten van het project vielen echter tegen, waardoor het staatssecretariaat besloot om het hele pand op te kopen. Hiervoor diende het een aanvraag bij de Vaticaanse bank in voor een lening van ruim honderdvijftig miljoen dollar. De bank rook onraad en startte een onderzoek naar de financiën van het Vaticaan. Na nader onderzoek bleek ook dat er ruim twintig miljoen dollar was weggesluisd van de privérekening van paus Franciscus. De Vaticaanse justitie besloot een tiental mensen te beschuldigen van corruptie, verduistering en machtsmisbruik. In juli van dit jaar zijn gerechtelijke stappen ondernomen en werden tien mensen voor de rechter geroepen.
Nieuwe wetgeving
Tot april 2021 konden kardinalen en bisschoppen alleen terecht staan voor een speciale hoge raad in het Vaticaan. Paus Franciscus heeft dit echter aangepast, waardoor geestelijken hedendaags ook voor de rechter kunnen worden gesleept.
De eerste zitting was op 27 juli van dit jaar, waarbij maar twee van de tien verdachten in persoon aanwezig waren. De verdachten hielden echter vast aan hun onschuld. De volgende zitting staat gepland op 5 oktober. Mochten de verdachten worden veroordeeld voor het tenlastegelegde, dan hangt hen een boete, gevangenisstraf of combinatie van beiden boven het hoofd.