Vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic flessen

Op  plastic flessen van minimaal een liter moet men al geruime tijd vijfentwintig cent statiegeld betalen, maar vanaf 1 juli moeten ook kleinere plastic flessen eraan geloven. Een klein bedrag van vijftien cent zal bij de prijs van plastic flesjes met frisdrank en water worden opgeteld.

Door Sophie Karatzas

Dit is heugelijk nieuws voor milieuorganisaties. Zo startten Greenpeace en Natuur & Milieu in 2017 al een campagne voor het heffen van statiegeld op plastic flesjes en blikjes. Statiegeld op blikjes is op dit nog niet aan de orde, maar per 31 december 2022 wél, wederom voor een bedrag van vijftien cent. Ieder jaar komen ongeveer 100 miljoen kleine plastic flessen in de natuur terecht. Met het statiegeld wordt hergebruik van plastic flesjes gestimuleerd, om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen.

Inleveren

Burgers kunnen de door hun gekochte flesjes na gebruik inleveren in supermarkten en benzinestations, waarna ze het bedrag van vijftien cent terugkrijgen. Het is de bedoeling dat men in de toekomst plastic flessen ook zal kunnen inleveren op grotere treinstations, maar op dit moment is dat nog niet mogelijk. Oude flesjes zonder statiegeld kunnen overigens niet ingeleverd worden. Het onderscheid tussen oude flesjes zonder statiegeld en de nieuwe flesjes mét statiegeld is eenvoudig. De nieuwe flesjes krijgen namelijk een logo met de term ‘statiegeldfles’. 

Alle ingeleverde plastic flesjes kunnen na inzameling worden gebruikt als grondstof voor nieuwe flessen.