Van bed naar bureau: woon-werkverkeer?

Een Duitse man liep van zijn bed naar zijn bureau, maar viel onderweg en brak zijn rug. Het Bundessozialgericht, de hoogste arbeidsrechtelijke instantie van Duitsland, oordeelt dat de kosten volledig vergoed moeten worden door de werkgever.

Door Noortje Figee

De reden achter de vergoeding is dat de man, volgens de Duitse rechter, deelnam aan het woon-werkverkeer. Het bureau van de man bevond zich op een verdieping lager dan zijn slaapkamer. De Duitser gleed uit op de trap op weg naar zijn bureau en brak zijn rug.

De verzekeraar van de werkgever weigert de medische kosten te vergoeden, dus de man ging naar de rechter. Tweemaal stelde de rechter hem in het ongelijk, maar het Bundessozialgericht oordeelt nu toch dat de verzekeraar de kosten moet vergoeden. Voor de verzekering is het namelijk niet van belang is of de werknemer thuiswerkt of op kantoor, aldus het Bundessozialgericht. Volgens de polis van de verzekeraar worden de reizen naar het werk vergoed en hoe klein de afstand ook was, daarvan was in dit geval sprake.

Verzekerde werkroute

Overigens geeft de Duitse rechter in zijn vonnis wel aan dat het moet gaan om een ‘verzekerde werkroute’, ofwel de eerste reis van het bed naar het kantoor aan huis. De Duitser ging direct van zijn bed aan het werk zonder ontbijt. Mogelijk was zijn ongeval dus niet vergoed als hij nog eerst van zijn bed naar de keuken of badkamer was gelopen. 

Telewerken

Onduidelijk is of de man thuis aan het werk was door de pandemie. De uitspraak is in elk geval van toepassing op iets wat de rechter ‘telewerken’ noemt. Dat houdt in “computerwerkplekken die permanent door de werkgever zijn opgezet in de privéruimte van de werknemer”.

Lees ook: Ontslag door privégedrag