Vakbond CNV wil kortere werkweek

Vakbond CNV zet zich in voor een 30-urige werkweek. Een kortere werkweek zou volgens de Vakbond onder andere bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé en het voorkomen van psychische problemen onder de werkenden. Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland denken daar toch anders over.

Door Özge Tatar

Vakbond CNV wil dat de Nederlandse bedrijven een dertigurige werkweek invoeren, met behoud van het salaris van een fulltime werkweek. De Vakbond zal zich de komende tijd in veel sectoren hiervoor inzetten bij cao-onderhandelingen.

Volgens directeur van de Vakbond, Piet Fortuin, zouden psychische problemen zoals een burn-out worden voorkomen bij een kortere werkweek. De Vakbond heeft eerder onderzoek gedaan naar het aantal personen met psychische problemen. Uit het zelf verrichte onderzoek leidt de Vakbond af dat sinds de coronacrisis het aantal personen met een burn-out is vermeerderd. Maar ook voor de uitbraak van de coronacrisis zag de Vakbond de hoeveelheid gezondheidsklachten onder werknemers. Ondervraagde personen van het onderzoek gaven aan dat een kortere werkweek zorgt voor een betere balans tussen werk en privé en dit zou de gelijke kansen tussen mannen en vrouwen bevorderen. Zo kunnen zowel mannen als vrouwen bij een 30-urige werkweek de taken evenwichtig verdelen en beiden carrière maken.  Ter verbetering van de balans tussen werk en privé voeren enkele bedrijven zelf al een vierdaagse werkweek in.

Personeelstekorten

Momenteel hebben veel sectoren last van personeelstekorten. Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland denken dat de personeelstekorten alsmaar toenemen bij de invoering van een verkorte werkweek. Volgens de werkgeversverenigingen is het tevens onzeker of een 30-urige werkweek de oplossing is voor minder gezondheidsklachten, omdat een burn-out vaker een combinatie van factoren is. Toch blijkt uit het onderzoek van de Vakbond dat er groot draagvlak is voor een 30-urige werkweek onder de werkende Nederlanders. Zo verwacht 60% van de ondervraagden dat zij met een kortere werkweek gezond hun pensioenleeftijd gaan halen.