Vader mag geen foto’s plaatsen van zijn minderjarig kind

Een vader wiens relatie met de moeder is geĆ«indigd mag geen foto’s op social media plaatsen van zijn kind. De moeder, die het gezag heeft, is tegen het plaatsen van foto’s op Facebook. De kinderrechter oordeelt mede op andere gronden dat de vader moet afzien van het plaatsen van de foto’s.

Door Tim van den Belt

In de uitspraak worden enkele redenen gegeven voor het afzien. Allereerst wil de kinderrechter niet dat de omgangsregeling, waar partijen mee hebben ingestemd, in gevaar zou komen door het plaatsen van een foto. Beiden zijn akkoord gegaan met de omgangsregeling van de Raad voor de Kinderbescherming. De rechtbank vreest dat door het plaatsen de moeder wijzigingen zal willen in de omgangsregeling.

Daarnaast merkt de rechtbank op dat het gebruikelijk is om in het digitale tijdperk allerlei zaken op internet te delen. De rechter snapt ook dat de vader dit wil. Maar op het moment dat een foto op Facebook wordt geplaatst, gaat de eigendom van die foto automatisch over op Facebook, aldus de rechtbank. Dat betekent dat de foto doorverkocht kan worden en mogelijk als campagnemateriaal of voor andere doeleinden gebruikt kan worden. De vader heeft dan geen controle meer over het gebruik van de foto.

Tot slot heeft de vader verschillende alternatieven tot zijn beschikking om “als trotse vader foto’s van [minderjarige] aan familie en/of vrienden te laten zien“. De rechtbank geeft als voorbeelden een computer, telefoon en plakboek.