Utrechtse serieverkrachter krijgt 16 jaar cel

De 53-jarige Gerard T. uit Nieuwegein kreeg vandaag zestien jaar celstraf opgelegd door de rechtbank Utrecht voor vier verkrachtingen. Daarnaast dient hij 35.440 euro te betalen aan een zestienjarig slachtoffer dat hij in 2001 verkrachtte.

T. liet zijn slachtoffers in hulpeloze staat achter. Zo zat het zestienjarige slachtoffer nog uren na de verkrachting vast aan een boom. Het voornaamste bewijs in de zaak vormden de uitslagen van dna-onderzoek en zoektermen op internet die werden gevonden op zijn computer. De lange celstraf wordt niet gecombineerd met tbs, de rechtbank zag hier geen reden voor. Wel nam de rechtbank het T. kwalijk dat hij geen enkel medeleven toonde aan zijn slachtoffers en gedurende het proces zijn mond geheel niet open deed. Het OM eiste eerder al de maximale straf van zestien jaar cel. Zijn houding zou volgens het OM reden zijn voor strafverzwaring. “Hij zwijgt stoïcijns over wat hij mensen heeft aangedaan.”

De slachtoffers gaven aan blij te zijn met de maximum strafeis van het OM. Hoewel hij nu is veroordeeld voor vier zaken, zijn er nog bijna twintig zaken waarbij er geen direct bewijs tegen T. werd gevonden, maar die wel aan hem worden gelinkt.

Ook Wim Perlot, onderzoeksleider in de zaak, is blij met de uitspraak. “T. heeft deze straf wat mij betreft dubbel en dwars verdiend. Ik heb het niet vaak, maar ik heb nu regelmatig gedacht: ‘Ik wil dat hij die straf krijgt’,” vertelt Perlot aan het AD.

Het hele vonnis lees je hier.