Uitzendbureau krijgt boete vanwege het negeren van verwijderverzoeken

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het uitzendbureau Ambitious People Group een boete opgelegd ter waarde van 6.000 euro. Drie personen hadden aan Ambitious People Group gevraagd gegevens te verwijderen en het uitzendbureau heeft deze verzoeken genegeerd.

Werkzoekenden kunnen zich bij Ambitious People Group (hierna: APG) inschrijven als zij geïnteresseerd zijn in bemiddeling. Daarnaast kunnen zij vragen om gegevens te laten verwijderen als zij geen interesse meer hebben. Bij meerdere mensen is dit niet goed gegaan en werden de gegevens niet verwijderd. Deze bleven in de database van APG staan. Hiermee heeft APG de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) overtreden.  Deze verordening geeft mensen het recht om hun gegevens te verwijderen als zij hierom vragen. Dit wordt ook wel het recht op vergetelheid of recht op gegevens verwijderen genoemd. Daarnaast moeten organisaties hun best doen om niet meer persoonsgegevens te verzamelen en bewaren dan nodig is.

Procedure

Uit onderzoek van de privacytoezichthouder bleek dat er wel een werkwijze was voor het verwijderen van de gegevens. Toch ging het in de praktijk een aantal keer mis. In 2020 heeft APG hier een boete voor gekregen. De uitspraak van de Raad van State mag vanwege een gerechtelijke procedure nu pas openbaar worden gemaakt.

Inmiddels is het interne beleid bij APG aangepast. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier rekening mee gehouden bij het berekenen van de boete.