Uitvinder beschuit met inkeping wint rechtszaak

Het Dordrechtse bakkersconcern Continental Bakeries mag zonder toestemming van de uitvinder, Theo Tempel, geen beschuit met inkeping meer produceren. Die vroeg al in 1999 octrooi aan op het beschuit met een ontbrekend stukje.

De rechtbank in Den Haag oordeelde afgelopen woensdag in de zaak tussen Tempel en Haust, onderdeel van Continental Bakeries, dat het octrooi geldig is.

“Waar ik vooral zo van geniet, is dat ik het als privépersoon win van al die kapers, laat ik ze zo maar noemen,” aldus Tempels tegen Omroep Gelderland. “Ik ben ze toch allemaal te slim af. Dat is het belangrijkste, dat is het leukste.”

Eerder voerde Tempels al rechtszaken tegen Bolletje en Van der Meulen. Bolletje kwam in 2002 zonder toestemming van Tempels met het beschuit met de inkeping op de proppen. Beide zaken werden uiteindelijk geschikt. Ze tekenden een licentie-overeenkomst: Tempels krijgt daardoor geld voor het gebruik van zijn vinding.

Tempels is tevreden over de uitspraak. “Het is onzin dat iedereen de inkeping had kunnen bedenken,” vertelt hij aan nu.nl. “Het probleem van het lastige uitnemen was al lang bekend, maar vóór mijn uitvinding zijn bakkers nooit tot een ideale oplossing gekomen.”

De betreffende uitspraak is nog niet online te vinden, maar we houden jullie op de hoogte!