Uiteten, voetbal- en concertkaartjes van het politiebudget

Een politiecommissaris uit Amsterdam heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan verduistering, meldt het OM in een persbericht. De politiecommissaris zou tussen 2009 en 2014 diners en kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten uit het politiebudget hebben betaald. Het zou hier gaan om tienduizenden euro’s.

Door Liza Ovsyanko

In mei 2016 deed Pieter-Jaap Aalbersberg, de politiechef van de eenheid Amsterdam, aangifte tegen de 64-jarige politiecommissaris Ad Smit, die als gevolg daarvan in november vorig jaar op non-actief werd gezet. Het onderzoek tegen hem, dat in dezelfde maand startte, is inmiddels afgerond.

Uit het onderzoek ontstond het vermoeden dan de politiecommissaris etentjes, kaartjes voor voetbalwedstrijden in de Amsterdam Arena en concertkaartjes in het Ziggo Dome betaalde voor zijn vrienden en familie. In het onderzoek door de Rijksrecherche zijn ook namen van andere politiemensen genoemd.

Het OM is van oordeel dat Smit een strafbaar feit heeft gepleegd. Of het OM hem daarvoor wil vervolgen, staat nog niet vast.

Smit zelf ontkent alle aantijgingen, meldt het NRC. Volgens hem waren er ook veel meer politiemensen die profiteerden op kosten van de zaak. De Nationale Politie start binnenkort een oriƫnterend onderzoek naar alle politiemedewerkers die mogelijk hebben geprofiteerd van Smit. Er zouden interne regels overtreden kunnen zijn door het accepteren van de giften. Uiterlijk in november zal bekend worden tegen wie van de politieagenten ook een disciplinair onderzoek zal worden begonnen.

Volgens Aalbersberg is het goed dat de verdenking van integriteitsschendingen serieus onderzocht gaan worden: ‘Shit happens, het is niet anders’. Hij stelt dat dit een kans is om een einde te maken aan mogelijke onjuiste praktijk en duidelijkheid te scheppen langs welke meetlat het handelen van politiemensen beoordeeld moet worden.