Kindercellen in Twente zullen de komende tijd vaak leeg blijven naar aanleiding van een proef waarbij kinderen, die voor het eerst een klein vergrijp plegen, niet meer direct voor uren in de cel belanden.
Door Deborah van Spelde
In plaats van een minderjarige verdachte voor uren in de cel te zetten na het plegen van een klein vergrijp, zal er een reprimandegesprek met de verdachte plaatsvinden waarin hij of zij vermanend zal worden toegesproken. Deze proef zal drie maanden duren. Het doel van de proef is het voorkomen dat kinderen getraumatiseerd raken, zodat psychische schade kan worden voorkomen. Wel heeft elke minderjarige alleen als first offender recht op één reprimandegesprek. Gaan ze opnieuw de fout in, dan zullen ze alsnog worden doorverwezen naar HALT of de kinderrechter.
Eerder werden minderjarige verdachten, net zoals volwassen verdachten, overgebracht naar het cellencomplex waar zij op hun advocaat moesten wachten. Volgens Nicole Olbertz, operationeel expert bij de politie en één van de initiatiefnemers van de proef, is dat erg heftig voor een kind. Tevens blijkt dat bijna 80% van de minderjarigen niet opnieuw de fout in gaat als er een stevig gesprek met hen wordt aangegaan.
Kinderrechtenorganisaties en jeugdadvocaten zijn blij met de proef. Het opsluiten van kinderen wordt al lange tijd door hen bekritiseerd. Zo liet Defense for Children weten dat Nederland regelmatig internationale afspraken overtreedt door kinderen zo snel in de cel te zetten.
In september zal de proef in Twente eindigen. De resultaten zullen dan worden beoordeeld, aan de hand waarvan zal worden besloten of de reprimandegesprekken landelijk worden ingevoerd.