Tweede Kamer wil echte ‘rijdende rechters’

Hoog opgelopen burenruzies, overlast door bomen, familievetes en conflicten over het recht van overpad: het komt allemaal aan bod bij ‘De rijdende rechter’. In dit populaire tv-programma geeft meester John Reid zijn oordeel over deze alledaagse conflicten. De meerderheid van de Tweede Kamer wil nu echte ‘rijdende rechters’ in alle gemeentes. 

Door Jolein Rijkers

De Tweede Kamer vindt dat door het hele land ‘rijdende rechters’ moeten komen, waar burgers terecht kunnen met kleine geschillen zoals burenruzies. Op initiatief van de ChristenUnie is aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gevraagd om de haalbaarheid van zulke laagdrempelige rechtspraak te onderzoeken. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ziet het liefst dat in elke gemeente regelmatig een, zoals hij het noemt, ‘vredesrechter’ op bezoek komt, welke zitting zal houden in een buurthuis.

Mensen zouden bij die rechter voor een laag bedrag terecht kunnen met hun kleine juridische geschillen. Volgens de CU-leider zou het een variant worden die tussen gewone rechtspraak en mediation in zit. Segers geeft aan dat hij met dit plan rechtspraak dichter bij de burgers wil brengen: door sluiting van rechtbanken is de drempel om naar de echte rechter te gaan erg hoog geworden. Door gebruik te maken van de ‘vredesrechter’ in verschillende gemeentes kan deze uiteindelijk ook de gewone rechtspraak ontlasten.

Minister Van der Steur gaf aan de mogelijkheden voor deze lokale rechtspraak te laten onderzoeken. Wel waarschuwde hij dat het ingewikkeld is: “Onze indruk is dat dit in het buitenland geen groot succes is. Vooral in Frankrijk, waar dit wordt gedaan door een leek.” Of de rijdende rechter ook echt in iedere gemeente zal verschijnen, is dus nog maar de vraag. Ondertussen zullen we het met de enige echte rijdende rechter moeten doen: meester John Reid die elke dinsdagavond te zien is op NPO 1.