Tweede Kamer: Straf voor scholen die geen voorlichting geven over seksuele diversiteit

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet scholen gaat bestraffen die hun leerlingen geen voorlichting geven over verschillen in seksuele voorkeur. Volgens de Inspectie van Onderwijs verzuimt 20 procent van alle basis- en middelbare scholen hierin, terwijl dat sinds 2012 wel verplicht is.

Door Jolein Rijkers

De hele Tweede Kamer, met uitzondering van VVD, SGP en FvD, steunde de motie van SP-Kamerlid Van Dijk om scholen, die verzuimen homoseksualiteit in het klaslokaal te bespreken, te bestraffen. Van Dijk wil dat scholen die consequent weigeren om seksuele diversiteit onder de aandacht van leerlingen te brengen een financiële sanctie krijgen of dat er bestuurlijk wordt ingegrepen. Volgens hem draagt de voorlichting bij aan de bestrijding van discriminatie. Naast het basis- en middelbaar onderwijs wil de Tweede Kamer dat ook in het MBO lessen over homoacceptatie verplicht worden. Zo’n 40 procent van de ROC-scholen geeft die nu niet.

De VVD stemde tegen beide voorstellen, terwijl de liberalen tijdens de verkiezingscampagne nog voor verplichte voorlichting op het MBO tekenden. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zegt nog vierkant achter die handtekening te staan, maar ze wil de onderwijsinspectie niet voor de voeten lopen. Bovendien neemt ze liever het lesaanbod eens in zijn geheel onder de loep dan er een onderdeel uit te lichten.