Tweede Kamer stemt in met abortuspil via de huisarts

De Tweede Kamer steunt het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA, GroenLinks, VVD en D66, die het mogelijk maakt om een abortuspil te verkrijgen via de huisarts. Dit is nu anders, omdat de (ongewenste) zwangerschappen alleen afgebroken kunnen worden in een abortuskliniek.

Door Özge Tatar

De partijen PvdA, GroenLinks, VVD en D66 hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend die het voor de huisartsen mogelijk maakt om een abortuspil voor te schrijven. Met deze abortuspil kan een zwangerschap tot negen weken worden afgebroken. Momenteel kan een zwangerschap alleen worden afgebroken in een abortuskliniek of ziekenhuis. De indieners van dit wetsvoorstel willen hier verandering inbrengen, omdat een bezoek aan de huisarts laagdrempeliger is om de afbreking van de zwangerschap bespreekbaar te maken. Voor velen voelt de huisarts vertrouwd, waarmee de zorg toegankelijker kan worden gemaakt. Wel is het belangrijk dat de huisartsen eerst een verplichte scholing ondergaan. Het wetsvoorstel heeft mogelijk tot gevolg dat een deel van de ingrepen bij de abortusklinieken wegvalt.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (106 Kamerleden) stemde voor het voorstel. De Tweede Kamer heeft tevens ingestemd met een motie om de effecten op de abortusklinieken te monitoren. Daarnaast zal iedere zeven jaar een evaluatie van de wet plaatsvinden. Voordat het zover is, moet eerst de Eerste Kamer zich nog buigen over het initiatiefwetsvoorstel.

Lees ook: Bedenktermijn bij abortus voorbij?