Tweede Kamer kritisch op nieuwe Wet toeristische verhuur van woonruimte

Om de negatieve effecten van woningverhuur aan toeristen harder aan te pakken, heeft minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel ingediend. Met de nieuwe ‘Wet toeristische verhuur van woonruimte’ moet onder andere misbruik en overlast die toeristen veroorzaken worden tegengegaan. Veel partijen in de Tweede Kamer vinden echter dat de plannen van Ollongren niet ver genoeg gaan. 

Door Kirsten Rolloos

De laatste jaren is het online platform Airbnb veelvuldig negatief in het nieuws geweest. Veel steden ondervinden overlast van toeristen in de omgeving van de door hen gehuurde huizen. Tijd om de regels verder aan te scherpen, zo moet minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken hebben gedacht. Om de negatieve gevolgen van woningverhuur aan toeristen harder aan te pakken, heeft zij het wetsvoorstel ‘Wet toeristische verhuur van woonruimte’ ingediend. In het wetsvoorstel staat onder andere een registratieplicht voor aanbieders. De gemeente kan dan controleren of de adressen kloppen en of aanbieders zich aan de regels houden. Daarnaast kunnen gemeenten instellen dat woningen voor een maximumaantal nachten verhuurd mogen worden.

Bij de behandeling van het wetsvoorstel is gebleken dat veel partijen in de Tweede Kamer van mening zijn dat de plannen niet ver genoeg gaan. De Kamer vindt het op zich prima als mensen af en toe hun huis verhuren aan toeristen en daarmee wat extra geld verdienen. Volgens het CDA is het verhuren van woningen aan toeristen de afgelopen jaren echter uitgegroeid tot een miljardenbusiness. Het is onwenselijk dat allerlei huizen worden opgekocht om het hele jaar door te verhuren. Bovendien zorgt het verblijf van veel toeristen in sommige wijken voor overlast en komt de leefbaarheid onder druk te staan.

De VVD en SP hebben een wijzigingsvoorstel ingediend om de boete voor aanbieders die de regels voor toeristische verhuur overtreden te verhogen. Ollongren is met dit wijzigingsvoorstel akkoord gegaan. De boete kan daardoor uitkomen op 8700 euro. Ook willen onder meer VVD en GroenLinks dat platforms geen advertenties meer mogen plaatsen van verhuurders zonder registratienummer. Volgens de minister is een dergelijk verbod echter lastig vanwege Europese richtlijnen.

Op 22 september stemt de Tweede Kamer over de wet en alle wijzigingsvoorstellen. Het is de bedoeling dat de Wet toeristische verhuur van woonruimte op 1 januari 2021 ingaat.