Gevangenisstraf voor oproep tot moord op Wilders

De rechtbank Den Haag heeft de Pakistaanse Khalid Latif veroordeeld voor een celstraf van 12 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan opruiing, bedreiging en poging uitlokking van moord op Geert Wilders. Het is de eerste keer in Nederland dat iemand uit het buitenland veroordeeld wordt voor het bedreigen van een Nederlandse politicus.

 De 37-jarige man plaatste in 2018 een video, waarin hij een bedrag van 3 miljoen roepie (ruim 20.000 euro) beloofde aan degene die Wilders om zou brengen. De video kwam online naar aanleiding van een cartoonwedstrijd die de PVV-leider wilde organiseren over de profeet Mohammed. Dit leidde tot meerdere demonstraties in Pakistan. “Zulke acties verspreiden haat en intolerantie”, aldus de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken. Wilders stelde zelf dat de tekenwedstrijd om de vrijheid van meningsuiting draaide en niet om provocatie. Toch blies hij de wedstrijd eind augustus 2018 af, “om het risico van islamitisch geweld te vermijden.”

Het OM stelde dat Latif niet alleen Wilders wilde laten vermoorden, maar ook de Nederlandse democratie wilde ondermijnen. “L. heeft geprobeerd om anderen ertoe aan te zetten Wilders te vermoorden, een Nederlands volksvertegenwoordiger het zwijgen op te leggen.” Daarbij is Latif een bekende oud-cricket speler, wat ervoor zorgde dat zijn woorden een groot bereik hadden. Dit alles rekende het OM hem sterk aan. De rechtbank ging mee in de eis van het OM en stelde dat de verdachte een zeer ernstige inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van Wilders. Ook vindt de rechtbank dat Latif hiermee “het vrije woord in Nederland op onacceptabele wijze beperkt.” Met de celstraf beoogt de rechtbank een voorbeeld te stellen voor anderen die dergelijke feiten begaan.

Uitlevering

De kans dat de Pakistaan daadwerkelijk in de gevangenis beland is echter zeer klein. Hij was niet aanwezig bij de rechtszaak en bevindt zich vermoedelijk in Pakistan. Met dit land heeft Nederland geen uitleveringsverdrag. Pas op het moment dat hij voet zet in een land dat wel een uitleveringsverdrag met Nederland heeft, zoals een EU-lidstaat, kan hij worden opgepakt. Hierdoor wordt zijn bewegingsvrijheid beperkt. De PVV-leider blij dat er een signaal wordt afgegeven. “Als je niet vervolgt, dan weet iedereen in Pakistan of in andere landen van de wereld dat ze daarmee wegkomen.”