Turnleraar berecht voor om het leven brengen van 14-jarige Esmee

Turnleraar Olivier van de G. (33 jaar) die in december 2021 Esmee (14) om het leven bracht heeft 12 jaar celstraf met gedwongen tbs opgelegd gekregen. Van de G. heeft volgens de rechtbank Den Haag “op een afschuwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van een 14-jarig meisje”. 

Eind vorig jaar werd Esmee levenloos aangetroffen door een groepje sporters. Na onderzoek bleek dat de turnleraar en Esmee de avond ervoor ruzie kregen en als gevolg hiervan Esmee werd gewurgd. Nadat Esmee werd gewurgd heeft hij het lichaam weggevoerd naar een park in Leiden. Later heeft de turnleraar toegegeven dat hij een seksuele relatie had met het meisje en dat ze vaker bij hem thuis kwam.

Uitspraak

Er is volgens de rechtbank Den Haag  “op afschuwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van een veertienjarig meisje”. Van de G. is niet veroordeeld voor moord -hiervoor ontbrak voorbedachte rade – wel is hij veroordeeld voor doodslag, bezit van kinderporno en wegvoeren van het lichaam van Esmee. Volgens deskundigen is de kans op herhaling groot en in het Pieter Baan Centrum -een psychiatrische observatiekliniek in Nederland- is Van de G. verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Mede hierdoor is verplichte tbs opgelegd in combinatie naast de twaalf jaar celstraf.