Trump tijdelijk geblokkeerd op social media

President Trump kan tijdelijk geen gebruikmaken van Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram. De Amerikaanse president werd door de social media tijdelijk geblokkeerd na de inval op het Capitool door Republikeinse betogers.

Trump kan twaalf uur lang geen tweets plaatsen. Twitter neemt de maatregel nadat de president met opruiende tweets de regels zou hebben overtreden. Ook bestaat nog de kans dat hij verbannen wordt van zijn favoriete online platform. Op zijn account is te zien dat Trumps laatste drie tweets zijn verwijderd. Hierin was onder meer een video zichtbaar waarin hij betogers opriep om naar huis te gaan, maar hij ook weer sprak over de ‘gestolen’ verkiezingen. De tijdelijke ban duurt twaalf uur, maar Trump zal nog enkele andere tweets moeten verwijderen voordat hij weer toegang krijgt tot zijn account, zo meldt The Guardian.

De onderstaande twee tweets bleven wel zichtbaar.

Op Facebook en Instagram is Trump 24 uur lang niet welkom. Ook door Snapchat is Trump geschorst. Hoe lang die schorsing duurt, is niet duidelijk. Het is voor het eerst dat Twitter zo hard optreedt tegen Trump. Tot nu toe bleef het bij waarschuwingen dat de inhoud van zijn tweets over stemfraude niet strookten met de waarheid.

Bestorming Capitool

Een groep Trump-aanhangers drong woensdagavond 6 januari 2021 het Capitool in Washington binnen. Daarbij vielen uiteindelijk vier doden en werden ruim 52 aanhoudingen verricht. Het duurde enkele uren voordat de situatie door politie onder controle was. Bij het verwijderen van de activisten raakten veertien agenten gewond, van wie één zwaargewond. Voor de stafchef van first lady Melania Trump en plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matthew Pottinger was de bestorming reden genoeg om nog dezelfde avond op te stappen.

Volgens senator Schumer (Democraten) treft de president ‘veel blaam‘. Trump had eerder die dag de menigte bij een rally opgeroepen naar het Congres te marcheren. ‘Dit is niet spontaan gebeurd. Hij heeft hen opgehitst met zijn woorden,’ aldus Schumer.

Bijna zes uur na het binnendringen van het Capitool was de rust wedergekeerd en werd Joe Biden officieel tot winnaar van de Amerikaanse verkiezingen uitgeroepen.