Trump schuldig aan 34 aanklachten

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is schuldig bevonden aan alle 34 aanklachten in de zaak over het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. De twaalf juryleden hadden slechts twee dagen nodig om overeenstemming te bereiken.

De jury moest zich over de vraag buigen of Trump schuldig is aan het vervalsen van zakelijke documenten nadat hij 130.000 aan zwijggeld betaalde aan Daniels. Zij beweerde namelijk dat ze in 2006 seks met Trump heeft gehad, maar hij sprak dat tegen. In ruil voor haar zwijgen zou hij haar vlak voor de verkiezingen in 2016 hebben betaald via een advocaat. Trump zou de administratie rondom deze betaling hebben vervalst.

Welke straf Trump krijgt, wordt bekend op 11 juli van dit jaar. Volgens buitenlandverslaggever Matthijs le Loux is het onwaarschijnlijk dat de oud-president een celstraf krijgt, omdat de zaak draait om witteboordencriminaliteit en Trump niet eerder voor een soortgelijk delict is veroordeeld. Wel is de zaak historisch te noemen: het is de eerste keer dat een (oud-)president is veroordeeld voor een ernstig misdrijf.

Er lopen nog drie andere zaken tegen Trump. Een van deze zaken gaat over het poging tot het tegenwerken van de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020. Dat leidde tot de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021.