Treinreiziger wil dat Autoriteit Persoonsgegevens optreedt tegen beleid NS

Treinreiziger Michiel Jonker heeft een handhavingsverzoek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingediend om privacyschendingen van vervoerder NS een halt toe te roepen. De NS zou op drie punten de privacy van treinreizigers schenden, zoals bijvoorbeeld met het beleid voor anonieme ov-chipkaarten. Jonker, gesteund door Privacy First en Maatschappij Voor Beter OV, vindt dat AP de overtredingen moet onderzoeken en handhavingsmaatregelen moet nemen.

Door Kirsten Rolloos

Jonker vindt dat gebruikers van het Nederlandse OV recht hebben op een reƫle en effectieve bescherming van hun privacy. Op drie verschillende punten zou de NS proberen om de privacy van treinreizigers te schenden. Zo moeten houders van anonieme ov-chipkaarten hun naam en adres opgeven bij het terugvragen van het resterende saldo op de kaart en ook internationale treintickets kunnen niet worden gekocht aan de stationsbalie zonder dergelijke gegevens te verstrekken. Daarnaast brengt de NS sinds een aantal weken extra servicekosten in rekening wanneer houders van anonieme ov-chipkaarten contant betalen voor het opwaarderen van hun saldo.

De treinreiziger is waarschijnlijk geen onbekende voor de AP en NS. In 2014 verzocht Jonker de AP al herhaaldelijk om de privacy overtredingen van de NS te onderzoeken en hiertegen op te treden. De AP weigerde dit, waardoor Jonker met succes verschillende rechtszaken tegen de AP startte. Bij de Raad van State ving Jonker echter bot, waardoor het onderzoek naar de NS er niet kwam. Jonker denkt dat de onlangs in werking getreden Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) deze keer een belangrijke rol zal spelen.