Toblero-NEE tegen Twin Peaks

Vanaf het moment dat de Amerikaanse fabrikant Mondelez de ruimte tussen de getande driehoekjes van de Tobleronereep in het Verenigd Koninkrijk heeft vergroot, voelen de Britten zich afgezet. Mondelez heeft het gewicht van twee Tobleronerepen teruggebracht, maar de verpakking is hetzelfde gebleven.

Door Liza Ovsyanko

De Engelse discounter Poundland is van plan om als tegenreactie een nieuwe chocoladereep genaamd Twin Peaks op de markt te brengen. De Twin Peaks reep lijkt enorm veel op de Tobleronereep en Mondelez is daarom niet blij met de plannen van Poundland.

De directeur van Poundland, Barry Williams, geeft aan dat het lanceren van Twin Peaks een reactie is op de aanpassing van de Tobleronereep.  De Britse pond is vergeleken met de Amerikaanse dollar minder waard geworden en Mondelez maakt hierdoor minder winst in het Verenigd Koninkrijk. Mondelez zelf geeft echter als reden dat het bezuinigd heeft om de hogere kosten van bepaalde ingrediënten te compenseren. De reep is in andere Europese landen niet aangepast.

Het gewicht van de repen is teruggebracht en de ruimte tussen de driehoekjes is vergroot. De grote Tobleronereep weegt nu 360 gram in plaats van 400 gram en de kleine reep is van 170 gram naar 150 gram gegaan. De klanten van Poundland, waar ook de Toblerone repen verkocht worden, merkten dit al snel en Williams geeft aan in te willen spelen op de behoeften van zijn klanten.

Barry Williams stelt dat de Britten toe zijn aan een nieuw alternatief. Voor 1 pond zou dat de Twin Peaks reep zijn, met de ruimte tussen de driehoekjes op de juiste plaats. De reep lijkt qua verpakking en vorm erg veel op de Tobleronerepen. Bij de Twin Peaks zijn de stukjes alleen in de vorm van twee bergjes. Verder zou de smaak van Twin Peaks lijken op Toblerone, maar dan wel met een Brits karakter.

In deze kwestie is het natuurlijk de vraag of er sprake is van een vormmerk bij de driehoekjes van Toblerone. Hoewel Poundland aangeeft dat de vorm van Twin Peaks niets te maken heeft met Toblerone, ze hebben zich namelijk laten inspireren door de dubbele berg van Wreking Hill, dreigt Mondelez met juridische stappen. De lancering van de Twin Peaks reep, die begin juli gepland was, is daarom ook uitgesteld.