Tips voor het claimen van letselschade

Heb je een ongeval meegemaakt? Dan is het verhalen van letselschade waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar maak je kosten, bijvoorbeeld voor therapie? Het is belangrijk om deze gelijk bij te houden en de wederpartij aansprakelijk te laten stellen. Wanneer er een schuldige is aan te wijzen, kun je meestal een schadeclaim indienen. Hieronder een aantal handige tips om de kans op het claimen van letselschade zo groot mogelijk te maken.

Bezoek je huisarts of een specialist

Bezoek, na het ongeval, gelijk je huisarts of een specialist. Deze kan je niet alleen helpen met je klachten, maar ook de oorzaak van de klachten vaststellen. De arts bouwt op basis hiervan een medisch dossier op, en deze kun je weer gebruiken voor het indienen van een schadeclaim. 

Maak foto’s en notities

Heb je een ernstig ongeval meegemaakt? Dan is het belangrijk om de politie een proces-verbaal te laten opstellen. Maak daarnaast foto’s van de plaats waar het ongeluk is gebeurd, en noteer gegevens van eventuele getuigen. Deze kunnen helpen bij het claimen van de letselschade.

Onderneem direct actie

Wacht niet te lang met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. De rechtsvordering tot schadevergoeding verloopt meestal na 5 jaar, maar in sommige gevallen zelfs eerder. Onderneem hier dus direct actie op. Een letseladvocaat kan je daarbij helpen.

Vertrouw niet altijd op je rechtsbijstandsverzekeraar

Maar kun je een letselschadezaak dan niet door je rechtsbijstandsverzekeraar laten afwikkelen? Dat kan zeker, maar helaas word je als letselschadeslachtoffer niet altijd goed behandeld door je rechtsbijstandsverzekeraar. Juristen werkzaam bij rechtsbijstandverzekeraars hebben vaak weinig ervaring met letselschadezaken en daarnaast is het voor een verzekeraar financieel voordeliger om een zaak zo snel mogelijk af te wikkelen. Dat klinkt misschien positief, maar dat is het eigenlijk niet. Dit betekent namelijk dat een verzekeraar niet heel zorgvuldig met je schadeclaim omgaat, waardoor je het risico loopt dat je niet de volledige schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. 

Bouw een dossier op

Zorg ervoor dat je alle bonnen en andere materialen die betrekking hebben op het ongeval bewaart in een dossier. Zo kun je hier altijd op terugvallen en kan een letseladvocaat heel goed alle gemaakte kosten in kaart brengen en een schadeberekening opstellen. 

Vraag een voorschot

Maak je heel wat kosten voor bijvoorbeeld het ziekenhuis? Dan kun je een voorschot aanvragen bij de wederpartij. Dit kan een letseladvocaat ook voor je doen. Dit is niet ongebruikelijk, en wanneer je een voorschot aanvraagt hoef je je geen zorgen te maken over alle kosten. Zo kun je je volledig focussen op je lichamelijk herstel.

Klein ongeval? Ook dan kun je een schadeclaim indienen

Heb je maar een klein ongeluk meegemaakt? Denk dan niet ‘het valt wel mee’. Soms kun je na een aantal maanden ook nog klachten krijgen van het ongeval. Houd dus ook in dit geval alle gemaakte kosten bij, en schakel een letseladvocaat in om je zaak te onderzoeken.