Tip: handige website met presentatietools!

Een website met tools om te berekenen hoe lang je presentatie duurt, welke woorden je te vaak gebruikt en welke lay-out je het beste kunt gebruiken voor interactie met je publiek. Lars Duursma, voormalig wereldkampioen debatteren, presenteerde zijn website tijdens het symposium van de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) Wie eist bewijst, wie stelt krijgt geld op vrijdag 27 januari jongstleden.

Geschreven door Bram de Jong

Duursma gaf met pakkende voorbeelden aan hoe je een krachtige presentatie of pleidooi geeft en haakte daarbij in op de actualiteiten, waaronder met een vergelijking tussen Obama en Trump. Waar Obama beeldend spreekt (zie bijvoorbeeld hier), bewaart Trump de zwaarste woorden voor het eind van de zin, zoals: Dat u daarvan de dupe bent is verschrikkelijk in plaats van Het is verschrikkelijk dat u daarvan de dupe bent. Een tactische manier om een boodschap over te brengen.

Ook vertelde Duursma over de website die hij ontwikkelde om presentatie skills te verbeteren: Debatrix. Naast allerlei trainingen en blogposts zijn hier een aantal ‘overtuigtools’ te vinden waarmee je zelf aan de slag kan, waaronder ‘Hoe lang duurt jouw speech‘, ‘Welke woorden gebruik jij vaak?‘ en de speechwritergadget. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!

Andere sprekers tijdens het symposium waren letselschadeadvocaat Jasper Keizer, mediator Bart Neervoort en prof. mr. Ivo Giesen, hoogleraar privaatrecht aan de universiteit van Utrecht, die sprak over het wetenschappelijke aspect in het bewijs- en aansprakelijkheidsrecht. Zo blijkt dat door foto’s van het slachtoffer aan de wederpartij te tonen, die snel een beeld kan krijgen van het slachtoffer en diens situatie, waardoor begrip wordt gekweekt of vergroot. Ook werd er ingegaan op de groeiende praktijk van mediation. Dit wordt steeds populairder, maar is toch nog niet volledig doorgedrongen in de letselschadepraktijk. Men procedeert liever en komt er dan ter zitting, eventueel op de gang, alsnog samen uit of men wacht het vonnis van de rechter af.

Meer informatie over de Vereniging van Letselschade Advocaten vind je hier.