Tindermatch met criminele achtergrond?

Teleurstellende dates of verwachtingen van je date die niet waar zijn gemaakt.. daar kan de app Tinder niet zo veel aan doen. De veiligheid van de gebruikers daarentegen vindt Tinder wel belangrijk en daarom wil Tinder het daten via de app veiliger maken door voortaan de optie aan te bieden om door middel van een achtergrondcheck te controleren of potentiële dates een crimineel verleden hebben. De functie zal eerst in de Verenigde Staten worden uitgetest.

Door Gracièla van Duinkerken

Om dit te verwezenlijken heeft het moederbedrijf van Tinder, Match Group, geïnvesteerd in Garbo, een non-profit-platform dat gespecialiseerd is in achtergrondchecks. Garbo zoekt op internet onder meer naar meldingen van geweld, misbruik, arrestaties, veroordelingen en geweldsmisdrijven. Daarvoor zou het bedrijf niet meer nodig hebben dan een naam en een telefoonnummer.

Brenno de Winter, security- en ervaringsexpert, legt uit: “In de Verenigde Staten zijn er databases die allerlei informatie verzamelen over mensen. Als iemand bijvoorbeeld een seksueel misdrijf heeft gepleegd, komt dat op openbare lijsten te staan. Bij deze nieuwe functie van Tinder wordt die data bij elkaar geharkt en gekoppeld aan de persoon waarvan de computer denkt dat diegene het is. Het is dus een berekening, waarin ook fouten kunnen worden gemaakt.”

Ook in Nederland?

De komende periode wordt de functie op Tinder getest, waarna ook andere datingapps de mogelijkheid krijgen om van deze dienst gebruik te maken.  Voor Tinderaars zal het gebruik van deze extra functie overigens hoogstwaarschijnlijk niet gratis zijn.