TikTok aangeklaagd in Verenigd Koninkrijk om privacy kinderen

TikTok en haar Chinese moederbedrijf Bytedance moeten binnenkort voor de Londense rechter verschijnen. De Britse Anne Longfield, voormalig kindercommissaris, heeft TikTok aangeklaagd namens miljoenen kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Longfield stelt dat de populaire app mogelijk illegaal gegevens van kinderen heeft verzameld en gedeeld met onbekende derde partijen. 

Door Kirsten Rolloos

Het afgelopen jaar lag TikTok, het populaire Chinese videoplatform, geregeld onder vuur vanwege de manier waarop de app omgaat met gegevens. Nu hangt TikTok om diezelfde reden mogelijk een miljardenboete boven het hoofd. Volgens Anne Longfield verzamelen TikTok en moederbedrijf ByteDance onrechtmatig persoonlijke gegevens van kinderen. De voormalig Britse kindercommissaris heeft daarom een aanklacht ingediend namens kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Europa die de app gebruikten sinds mei 2018.

Ernstige schending

De advocaten van Longfield beweren dat TikTok telefoonnummers, video’s, locaties en biometrische gegevens van kinderen opslaat, zonder hen hierover voldoende te informeren. Ook weten de kinderen of ouders niet wat er vervolgens met de gegevens wordt gedaan. Het zou daarbij niet uitmaken of de kinderen een account op het platform hebben en hoe de voorkeuren voor dataverzameling ingesteld staan. Dat is volgens Longfield en haar advocaten een ernstige schending van Europese en Britse wetgeving.

3,5 miljoen kinderen

Alle Britse en Europese kinderen die TikTok na 25 mei 2018 hebben gebruikt doen automatisch mee aan de rechtszaak. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zou het gaan om 3,5 miljoen kinderen die slachtoffer zijn geworden van de illegale dataverzameling. Kinderen die niet willen deelnemen aan de rechtszaak kunnen zich laten uitschrijven. Zij lopen dan mogelijk wel een behoorlijk geldbedrag mis. De aanklagers eisen namelijk per gedupeerd kind duizenden ponden aan schadevergoeding. Als de zaak wordt gewonnen zou de totale schadevergoeding dus tot in de miljarden euro’s kunnen lopen.

Privacy en veiligheid topprioriteiten

TikTok zegt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens het platform is de aanklacht ongegrond. In een verklaring laat TikTok weten dat privacy en veiligheid juist topprioriteiten zijn. Daarnaast zou het Chinese bedrijf robuust beleid, processen en technologieën hebben om tienergebruikers in het bijzonder te beschermen.

In februari betaalde TikTok nog 92 miljoen dollar om ruim twintig Amerikaanse rechtszaken over de schending van de privacy van gebruikers te schikken. Daarnaast hebben Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend tegen TikTok.