Tijdelijk verbod op uitverkoop?

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een tijdelijk verbod op uitverkoop voor winkels in de non-foodsector. Kleine ondernemingen moeten op die manier beschermd worden tegen grote bedrijven die het zich wél kunnen permitteren om royale kortingen te geven tijdens de coronacrisis.

Door Sophie Karatzas

Partijen als D66, het CDA, de ChristenUnie en de VVD zijn voorstanders van het verbod. Hoewel D66 normaliter voor een vrijemarkteconomie pleit, erkent de partij dat we momenteel kampen met uitzonderlijke omstandigheden. “Het zijn uitzonderlijke tijden, die vragen om uitzonderlijke maatregelen”, vertelt D66-Kamerlid Verhoeven. “Je wilt niet dat Amazon de lokale boekwinkel nu wegconcurreert”.

Ook CDA-Kamerlid Amhaouch acht een tijdelijk verbod op zijn plaats. “Alles wat er gedaan kan worden om winkels in de winkelstraat overeind te houden, is goed. Dan kunnen ze hun huidige voorraad tegen normale prijs verkopen”, aldus Amhaouch.

Verder wijst ChristenUnie-Kamerlid Bruins op het grote belang van solidariteit in tijden als deze. Net zoals de VVD wil de ChristenUnie zoveel mogelijk voorkomen dat gezonde bedrijven failliet gaan ten gevolge van de coronacrisis. “Je wilt extreme dumping in deze bizarre tijd kunnen voorkomen”, zegt Bruins.

Petitie door ondernemers

Eerder zijn zelfstandige fashion retailers, Nederlandse kledingmerken en agentschappen een online petitie gestart om uitverkoop te verbieden tot 1 juli 2020. Een tijdelijk verbod is volgens zelfstandige ondernemers nodig om nog enigszins te kunnen concurreren met grote bedrijven. Veel grote winkelketens en merken zijn namelijk al begonnen met het geven van hoge kortingen. Kleine ondernemingen moeten dan opboksen tegen de stuntprijzen van grote webshops. Als gevolg hiervan zullen velen van hen niet de omzet en marge halen die nodig is om hun onderneming in stand te kunnen houden. Een tijdelijk verbod op uitverkoop zou zelfstandige ondernemers daarentegen voldoende tijd geven om hun collecties te verkopen, zodat ze niet met grote voorraden blijven zitten.

De praktijk leert dat een zelfstandige ondernemer  vaak ook niet anders kan dan meegaan met de prijzen van grotere bedrijven. “Klanten belden me op dat Zalando en Wehkamp dezelfde kleding verkochten, maar dan met korting. Tja, dan moet ik wel mee. Ik kan wel heel nobel wachten tot 1 juni, maar dan ben ik dood,” vertelt Aviva Schouten, de eigenaresse van cadeauwinkel Klik te Grave (Noord-Brabant).

De petitie heeft op dit moment ruim 6.600 ondertekeningen. Of er daadwerkelijk een tijdelijk verbod op uitverkoop komt, moet echter nog worden afgewacht. Het kabinet heeft aangegeven nog volop bezig te zijn met het onderzoeken van verschillende opties ten aanzien van een tijdelijk verbod en hoopt snel meer duidelijkheid te kunnen bieden.