Je kent het gevoel vast wel. Je wilt super graag naar een concert of festival. Een paar minuten voordat de verkoop van start gaat, zit je klaar met de site voor je op één of meerdere laptops. Precies op het goede moment refresh je de pagina, maar vanaf dat moment sta je in de wachtrij. Na urenlang wachten probeer je een kaartje in het winkelmandje te plaatsen, maar blijkt dat er geen kaarten meer beschikbaar zijn. Het concert of festival is uitverkocht. Je baalt ontzettend en probeert tweedehands alsnog een kaartje te bemachtigen. Maar hier zijn risico’s aan verbonden…
Door Marieke Braad
Oplichter
Jaarlijks worden er in Nederland honderdduizenden tweedehands kaartjes aangeboden op bijvoorbeeld social media, TicketSwap of Marktplaats. Vaak verloopt deze verkoop goed en kan de koper zonder problemen het concert of festival bezoeken, maar soms blijkt de verkoper een oplichter te zijn. De koper koopt een tweedehands kaartje, maar krijgt deze vervolgens niet opgestuurd. Ook kan het voorkomen dat het ticket is vervalst en de barcode onjuist is. Hier kom je pas achter bij de ingang van het concert of festival zelf. Dit is natuurlijk zeer vervelend. Daarom geeft Het Rechtenstudentje je tien tips tegen ticketoplichting.
Tien tips tegen ticketoplichting
1. Kijk op andere evenementensites of de verkoper daar hetzelfde kaartje aanbiedt. Indien dit het geval is, probeert de oplichter het kaartje meerdere keren te verkopen zodat hij meer geld binnenhaalt.
2. Check of de verkoper, het rekeningnummer, telefoonnummer en het e-mailadres voorkomen in de politiesystemen. Dit kan op de site van de politie.
3. Ga naar images.google.com en haal de profielfoto van de verkoper hier doorheen. Indien er een andere naam bij de foto komt te staan, gaat het om een oplichter.
4. Stel de verkoper vragen en kijk of hier verdacht op gereageerd wordt of niet.
5. Indien je hardcopy tickets hebt gekocht, vraag de verkoper dan om de verzendstrook. Check vervolgens of het adres op de kaartjes overeenkomt met het adres op de verzendstrook.
6. Probeer bij de verkoper thuis af te spreken om de kaartjes op te halen.
7. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
8. Koop tweedehands kaartjes via TicketSwap. Op deze site wordt het Facebookaccount en het telefoonnummer gecontroleerd voor meer veiligheid. Daarnaast hebben evenementen met een Secure Swap-logo 100% garantie op een ongebruikt en geldig ticket.
9. Kijk op de site van het concert of festival of daar ook een officieel verkooppunt is voor de verkoop van tweedehands tickets.
10. Last but not least: Stuur NOOIT een kopie van je identiteitsbewijs naar de verkoper. Oplichters kunnen zo jouw identiteit gebruiken om tickets te verkopen.
Aangifte
Ondanks al deze tips kan het toch voorkomen dat je wordt opgelicht. Je hebt pech en komt het concert of festival niet binnen. Zorg dan dat je zoveel mogelijk informatie over de oplichter hebt verzameld en doe aangifte bij de politie. De politie zal alleen bij voldoende bewijsmateriaal de oplichter oppakken. In de meeste gevallen zal je het overgemaakte geld kwijt zijn. De bank kan vaak niet veel meer voor je doen. De oplichter heeft vaak het geld al opgemaakt. Toch heeft een aangifte wel veel nut om oplichting in de toekomst tegen te gaan. Let dus goed op waar en van wie je een ticket koopt.