TicketSwap en festivals gaan samen ticketfraude tegen

Het festivalseizoen is alweer begonnen. Zo stonden duizenden mensen vorig weekend nog te genieten van de muziek, een drankje en het lekkere weer op het Flying Dutch Festival en Pinkpop. Vanaf nu zijn er elk weekend wel één of meerdere festivals in Nederland. Het laatste wat je wil is dat je een tweedehands kaartje hebt gekocht en deze bij de ingang van het festival ongeldig blijkt te zijn. Daarom heeft TicketSwap met meerdere festivals een deal gesloten om ticketfraude tegen te gaan.

Door Marieke Braad

Secure Swap-systeem
Sinds kort heeft TicketSwap een deal gesloten met onder andere de festivals Sensation, Mysteryland, Air Events, Awakenings, Amsterdam Open Air, Welcome To The Future, B2S, Q-Dance en Thunderdome. Deze festivals gaan namelijk gebruik maken van het Secure Swap-systeem van TicketSwap. Door dit systeem worden kaartjes die op TicketSwap aangeboden worden door de verkopers eerst teruggestuurd naar het festival waar de kaartjes zijn gekocht. Bij dit festival wordt het oude kaartje gecontroleerd op geldigheid en vervolgens vernietigd. De nieuwe eigenaar krijgt daarop volgend een nieuw kaartje toegestuurd met een nieuwe barcode en zijn of haar eigen naam. Hierdoor wordt voorkomen dat er meerdere exemplaren van hetzelfde ticket in omloop zijn en worden doorverkocht.

Door het Secure Swap-systeem kunnen niet meerdere mensen gebruik maken van hetzelfde ticket. Hierdoor wordt voorkomen dat de verkoper het kaartje heeft verkocht en vervolgens toch heel vroeg het festivalterrein betreedt, zodat het kaartje van de koper ongeldig is. Het zal voor de festivals meer (administratief) werk worden om elk oud kaartje te vernietigen en vervolgens een nieuw kaartje op te sturen naar de koper, maar het is wel een stuk veiliger.

Geen nieuw systeem
Het Secure Swap-systeem wordt niet voor het eerst gebruikt bij de bovengenoemde festivals. Eerder maakten de festivals Straf_Werk, DGTL, Soenda en een aantal evenementen in de Amsterdamse Marktkantine al gebruik van het systeem.

Het systeem is nog niet in werking getreden voor de festivals, maar er wordt flink aan gewerkt om dit zo snel mogelijk in werking te laten treden. Op TicketSwap is met een groen logo met daarin een wit vinkje en eronder de tekst ‘Secure Swap’ aangegeven welke tickets zijn gecontroleerd via het systeem.