The end of ‘end to end encryptie’

Niet al te lang geleden kregen alle WhatsApp gebruikers in alle chats de mededeling dat voortaan gebruik zou worden gemaakt van de zogenoemde ‘end to end encryptie’. De meeste gebruikers zijn positief over deze beveiliging op de chats. Privacy wordt hiermee bevorderd. Politie en justitie zien echter ook de nadelen ervan in. Zij kunnen nu geen enkel gesprek meer inzien door de versleuteling.

Door Bram de Jong

Met de versleuteling kan zelfs de maker van WhatsApp de inhoud van de gesprekken niet inzien. De privacy is dus volledig gewaarborgd. Zou een andere partij (denk bijvoorbeeld aan de politie) vragen om gesprekken met hen te delen, dan is dat voor de maker praktisch onmogelijk. Nu steeds meer ‘chat-apps’ gebruik maken van de end to end encryptie, is het opsporen van (voorbereiding van) criminele praktijken steeds lastiger voor politie en justitie geworden.

In Duitsland en Frankrijk speelt, als gevolg van de terroristische dreiging, de vraag of er een einde moet komen aan de end to end encryptie nog heviger dan bij ons. Zij willen dan ook een eind maken aan het waterdichte systeem, waarmee criminelen vrij spel hebben om plannen voor te bereiden.

Het kabinet nam het standpunt in dat privacy van de gebruikers belangrijker is dan een achterdeurtje waardoor gegevens kunnen worden verzameld door politie en justitie. Dit zou het systeem alleen maar kwetsbaar maken.

Uiteraard is privacy een belangrijk grondrecht van iedere burger, maar in ruil voor meer bescherming tegen aanslagen en andere criminaliteit is men mogelijk toch bereid om een beetje privacy in te leveren.

To be continued…

Het encryptiedebat in Nederland: Openbaar Ministerie wil end-to-end-encryptie kunnen omzeilen