Terecht ontslag voor ‘plakband-docent’

De leraar die plakband over de mond van twee leerlingen plakte, is volgens de Centrale Raad van Beroep terecht ontslagen. Het voorval deed zich voor op een school in Alkmaar. Volgens de docent wilden de twee leerlingen niet stoppen met praten. Het is niet het eerste voorval waar de docent bij betrokken is.

Door Winand Kuiper

Volgens de Telegraaf vond het incident met het plakband al plaats in 2015. Nadat twee leerlingen niet stopten met praten, gebruikte de leraar plakband om de monden van de leerlingen te snoeren. De man kreeg hiervoor een voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van één jaar. De onderwijsinstelling blijkt voor dit incident al vaker met de docent om tafel te hebben gezeten vanwege zijn weinig tactische pedagogische vaardigheden.

De docent werd naar aanleiding van het voorval met het plakband overgeplaatst naar een andere school, maar dat sorteerde niet het gewenste effect. Op deze school sneed hij een kabel van een printer stuk, omdat twee leerlingen niet wilden luisteren naar zijn instructies. Bij deze actie raakte zelfs een leerling gewond.

Ontslag

Nadat de man in 2016 medewerking aan een beoordeling van zijn geschiktheid als docent zou hebben geweigerd, heeft de school de leraar ontslagen. De docent toonde zich strijdvaardig en vocht het ontslag aan. Met betere coaching en voldoende begeleiding vanuit de school had de leraar prima aan de slag kunnen gaan op een andere locatie, zo vond de leraar zelf. Ook vond de man dat hij recht had op een aanvullende ontslagvergoeding, omdat het ontslag volgens hem voor een groot deel aan de onderwijsinstelling was te wijten.

Uitspraak

Nadat de man bot ving bij de rechtbank in Noord-Holland, ging hij in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. De Centrale Raad van Beroep is samen met de rechtbank van oordeel dat de man terecht is ontslagen en geen recht heeft op een aanvullende ontslagvergoeding.