Met een helikopter uit je cel ontsnappen: strafbaar?

De Amsterdamse crimineel Benaouf A., die in 2012 tot twaalf jaar cel werd veroordeeld wegens het organiseren van een liquidatie in Antwerpen, zou onlangs geprobeerd hebben te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting in Roermond. Daarbij kreeg hij hulp van zeker zes mannen, die een helikopter probeerden te kapen. En dat roept de volgende vraag op: is een ontsnappingspoging strafbaar?

Door Sam van den Akker

Een ontsnapping of een poging daartoe is niet strafbaar. Het helpen van een gedetineerde bij zijn ontsnapping is echter wél terug te vinden in het Wetboek van Strafrecht, meer specifiek in artikel 191. Valt het kapen van een helikopter hieronder?

De Van Dale omschrijft kapen als volgt: “Zich (met geweld) meester maken van een voertuig en de inzittenden in gijzeling nemen of het behendig wegnemen van een object.”

Het kapen van een helikopter kan aldus een poging tot gekwalificeerde diefstal opleveren (artikel 45 jo. 310 en 311 Wetboek van Strafrecht) of zelfs vliegtuigkaping, zoals volgt uit artikel 385a Wetboek van Strafrecht. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat de wetgever voor dat laatste artikel helikopters buiten beschouwing laat.

Vraag die de samenleving nu bezighoudt is of ontsnapping niet als zelfstandig strafbaar delict moet worden opgenomen in het Wetboek van Strafboek. Als Benaouf A. op eigen houtje de benen zou hebben genomen, had dat voor hem strafrechtelijk gezien geen gevolgen gehad.

Zaak Benaouf A.
Uiteindelijk werd een kaping van de beoogde helikopter voorkomen: er werden drie verdachten aangehouden en een doodgeschoten. Later werd een vijfde verdachte opgepakt in Parijs en meldde een zes man zichzelf bij de politie. Alle zes zitten zij voorlopige in volledige beperking. Benaouf A. is overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te Vught.

Spectaculaire ontsnappingen
Uiteraard doet bovenstaande voorval denken aan de ontsnapping van Joaquin ‘el chapo’ Guzmán, de drugsbaron uit Mexico die in 2015 uit de gevangenis ontsnapte. Toch kunnen Nederlanders ook spectaculaire ontsnappingen opzetten, zo ook Hulda Kiel die in 2010 ongezien de koepelgevangenis in Breda probeerde te verlaten.

Benieuwd naar nog meer spectaculaire ontsnappingspogingen, lees dan hier verder!